Ziua națională a României a fost celebrată miercuri, 1 decembrie 2021, la Catedrala Moților din Huedin. Astfel, începând cu ora 9, a fost oficiată Sfânta Liturghie, de către preoții Dan Lupuțan, protopopul de Huedin, Morcan Ioan, paroh la Parohia Huedin 1 și Tudor Petrovici, paroh la Huedin II. La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop le-a vorbit celor prezenți despre rugăciunea rostită din fața altarului catedralei din Alba Iulia, în memorabila zi de 1 decembrie 1918, de către episcopul Miron al Caransebeșului. Totodată, le-a mulțumit credincioșilor pentru prezență și i-a îndemnat să fie mulțumitori lui Dumnezeu pentru darul regăsirii tuturor românilor într-o singură țară românească și creștină.

Apoi, a fost săvârșit un Te Deum cu ocazia Zilei Naționale a României, la finalul căruia dl. prof. dr. Cristian Claudiu Filip a rostit o alocuțiune, făcând referire la delegații din zona Huedinului, care au votat Marea Unire de la Alba Iulia.

A urmat o slujbă de pomenire (trisaghion), pentru delegații din zona Huedinului care au votat la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918, unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România: prot. Aurel Munteanu, dr. Andreiu Pop, dr. Simion Pop, prot. Ioan Pop, pr. Dumitru Păltineanu, pr. Ioan Irimieș, înv. Traian Șuteu, înv. Grațian Capătă, înv. Iosif Costea și agr. Ioan Boca.

În încheierea evenimentului, dr. Mădălin Sebastian Lung a rostit un discurs, în cadrul căruia a subliniat însemnătatea istorică a acestei zile naționale.

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA ! LA MULȚI ANI, DRAGI ROMÂNI !
DUMNEZEU SĂ BINECUVINTEZE ȚARA NOASTRĂ !

Foto: Andreea Rotaru

↓
error: ©2016-2024 copyright