Eroii neamului pomeniți la Huedin

De sărbătoarea Înălţării Domnului/Ziua Eroilor, Catedrala Moților din Huedin și-a sărbătorit al doilea hram. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de părintele Dan Lupuțan – protopopul Huedinului, și de părintele pensionar Ioan Sabău. După oficierea Sfintei Liturghii a urmat slujba Parastasului pentru eroii care s-au jertfit pentru libertatea, demnitatea și credința ortodoxă strămoșească a neamului românesc.
Tânăra interpretă Abrudan Mădălina a intonat Imnul Eroilor.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de dl. Mircea Gheorghe Abrudan, teolog și cercetător științific la Institutul de Istorie George Barițiu al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, care le-a vorbit celor prezenți despre motivele teologice ale sărbătoririi eroilor în ziua Înalțării Domnului.
În semn de mulțumire, părintele protopop i-a oferit domnului Mircea Gheorghe Abrudan o icoană cu Înalțarea Domnului.
La finalul slujbelor s-au depus coroane de flori la mormântul protopopului martir Aurel Munteanu și la troița din centrul orașului.
La slujbele oficiate astăzi, pe langă enoriași, au participat profesori și elevi de la cele două instituții de învățământ din Huedin, Liceul Teoretic Octavian Goga și Liceul Tehnologic Vlădeasa.
Într-o statistică bisericească din anul 1934, s-a găsit o însemnare a protopopului martir Aurel Munteanu, în care se menționa faptul că biserica centrală din Huedin, numită și Catedrala Moților, poartă hramurile Sfântul Nicolae și eroii neamului. Până la găsirea acestei însemnări se știa doar de primul hram și anume cel al Sfântului Nicolae. Astfel, la inițiativa protopopului de Huedin, părintele Dan Lupuțan, și cu binecuvântare Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Catedrala Moților din Huedin a primit oficial al doilea hram: Înălțarea Domnului/Ziua Eroilor.

Pr. Elefteriu Ștefăniță – corespondent

↓
error: ©2016-2024 copyright