Marți, 17 decembrie 2019, s-a desfășurat la Huedin o activitate cu încărcătură emoțională aparte. Intitulată „Trei decenii de speranță”, manifestarea organizată de cadre didactice și elevi de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” și Liceul Tehnologic „Vlădeasa” Huedin, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Huedin, cu sprijinul Primăriei, Consiliului Local și al Casei de Cultură Huedin, s-a dorit a fi un omagiu adus pentru jertfa tinerilor revoluționari anticomuniști, dar și o trecere în revistă a câtorva momente din perioada regimului comunist din România. Activitatea a început cu un Te Deum la troița din centrul orașului Huedin, oficiat de părintele protopop Dan Ionuț Lupuțan, alături de părintele Ioan Morcan, în prezența primarului Mircea Moroșan, a altor oficialități și a zeci de huedineni.

Activitatea a continuat în holul Casei de Cultură, cu o expoziție foarte interesantă, intitulată Amintiri din „Epoca de Aur”, aici fiind expuse sute de obiecte reprezentative pentru perioada regimului comunist, adunate de către inimoșii elevi și dascăli din Huedin și împrejurimi, în decursul mai multor săptămâni, adunate de prin casele și podurile părinților și bunicilor. Vă mai amintiți de peștele de pe televizor, așezat pe un mileu alături de alte bibelouri și flori din plastic? De celebrele peretare cu „Răpirea din serai”? De revistele „Arici Pogonici”, „Cutezătorii”, „Luminița”, ziarele „Scânteia” ori „România Liberă”? De lampa folosită des, atunci când „se lua curentul”? De uniformele de pionier cu trese, cu șnur roșu, galben sau albastru, cu insigne de tot felul? De uniformele de șoim al patriei, de pionier, de numărul matricol prins pe uniforma școlară? De casetofonul „Vef” și casete ORWO, AGFA sau BASF, de valiza din lemn cu care mergeau tinerii în armată? În fața exponatelor au fost rememorate împreună cu numeroasa asistență, evenimente trăite în acele vremuri, sau auzite de la cei din jur. Ideea expoziției au avut-o dascălii de istorie, din dorința de a nu lăsa momentul evenimentelor din decembrie 1989 să fie diluat de uitare și simplificare didactică.

Partea a treia a manifestărilor a constat într-un spectacol în care au fost prezentate pertinent realitățile regimului totalitar comunist, revoluția din decembrie 1989, a fost creionat portretul eroului-martir Lucian Matiș din Huedin de către istoricul clujean Cornel Jurju, după care au fost evocate momente din perioada postdecembristă, până în ziua de azi. Părintele protopop Dan Lupuțan a vorbit despre speranță, pe care o găsim în taina credinței. Spectacolul s-a dorit a fi și o succesiune de momente artistice, cu o regie aparte, momente ce au făcut apel la sensibilitatea și emoțiile publicului.

Publicul a reacționat pozitiv la acest eveniment-spectacol, înțelegând informațiile istorice, dar a fost și emoționat de sacrificiul eroilor revoluției, întreaga activitate de azi fiind de fapt un omagiu adus martirilor din decembrie 1989.

În urmă cu 30 de ani izbucnea la Timișoara revoluția anticomunistă și astfel renăștea speranța într-o societate mai bună. De atunci, tot sperăm, în fiecare zi, că va fi și mai bună…

Cristian-Claudiu Filip

↓
error: ©2016-2024 copyright