Parohia Tranişu cu Filia Lunca Vişagului
Pr. Adrian Laza Tel.: 0751.330.193
A.Istoricul comunitatii parohiale
Parohia Tranisu cu Filia Lunca Visagului fac parte din Protopopiatul Huedin și sunt păstorite de părintele Adrian Laza din 2018.
Satul Tranisu cat si Lunca Visagului reprezinta rezultatul muncii de veacuri a unor oameni carora istoria le-a incredintat maretia dealurilor si a vailor, cu care se identifica pe deplin.Intre localitatile Poieni si Ciucea, din soseaua nationala E60(Cluj-Oradea) se deschide o gura de rai prin care serpuieste raul Dragan, indreptundu-se spre Crisul Repede. Pe la cantonul de cale ferata se intra in Valea Draganului, iar dupa o distanta de 7 km incepe satul Tranis. Satul se intinde intre cumpana apelor dintre raurile Dragan si Iad, spre apus Magura Bologii, spre est Magura Visagului; pe aceste platouri sunt grupate cateva catune: Merisor,Vartopele, Dubusesti si Calian toate situate la o altitudine cuprinsa intre 800-1100m. De la est la vest satul Tranis are o latime de circa 15 km, iar de la sud la nord circa 7 km. Casele, imprastiate pe versantii abrupti, sau sus pe culmi, intinderea mare a vetrei satului îi confera acestuia caracteristica de sat rasfirat. De cativa ani pe lunca raului Dragan a luat nastere o noua asezare numita ”Vale” si o biserica de lemn inca in constuctie (nefinalizata).
Izolarea in care s-a dezvoltat Tranisu l-a privat de documente mai timpurii cu privire la evolutia sa. In anul 1854 erau inregistrati 259 locuitori, iar apoi intr-un interval de numai 3 ani, in 1857, numarul locuitorilor sa creasca la 485. Existenta satului alaturi de localitatile Bologa si Morlaca reiese dintr-o insemnare pe un Penticostar (tiparit la Blaj in 1808) in care se vorbeste despre locuitorul Borta Avram din Tranisu Morlacii. In acest caz cresterea populatiei credem ca se datoreaza stabilirii in Tranis a unor oameni din alte sate. In 1857 populatia satului locuia in 90 de case, iar in anul 1910 existau deja 216 locuinte, construite din lemn si acoperite cu sindrila. Dorinta tranisenilor de a avea o viata mai linistita s-a concretizat de-a lungul anilor prin exodul permanent spre alte locuri: tinerii urmand cursuri de perfectionare in orasele Huedin, Oradea si Cluj. In jurul anului 1800 s-a infiintat parohia Tranis, cu o biserica de lemn din 1808 si o scoala de lemn din 1862. Anul 1848 gaseste pe culmile Tranisului un sat organizat cu o biserica din lemn, iar intr-o arhiva a scolii din Tranis in 1905 existau 24 familii.
B. Istoricul bisericii parohiale
Biserica cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” a fost construita in anul 1850, in satul Tranisu, comuna Poieni, pe cheltuiala benevola a credinciosilor. Biserica veche a fost arsa de unguri in timpul revolutiei din anul 1848, iar biserica actuala a fost facuta din lemn si acoperita cu sindrila iar mesterul care a construit-o este necunoscut. In anul 1888 a mai fost reparata si acoperita cu sindrila din initiativa primului preot paroh Maxim Ioachim, cu sprijinul epitropului Pascalau Gavrila si a coratorului Puris Nicolae. In 1960 acoperisul din sindrila fiind foarte fragil a fost inlocuit cu tabla de Cobarzan Gheorghe, muncitor in Huedin, sub indrumarea preotului paroh Lazea Traian si a coratorului Puris Rusalim. Aceste reparatii au fost intreprinse pe cheltuiala credinciosilor. In 1948 cand vechea biserica a ars, o carte „Penticostal” tiparita in 1808 cu litere chirilice a fost luata de revolutionarii unguri; mai tarziu cartea a fost adusa inapoi de Palade Nicolae, preotul parohiei Borod care a trimis-o inapoi parohiei Tranisu in 1951, 26 februarie prin cantorul Surdu Ioan.
In prezent biserica are un sfesnic vechi, candelabre din lemn si cateva icoane pictate pe sticla pe care nu exista inscriptii astfel incat nu poate fi determinata vechimea lor.
Din anul 2000 sub indrumarea preotului paroh Narcis Rus si a consiliului parohial nou ales, epitrop fiind Avram Stefan si coratorii Bentan Pasc, Florea Gheorghe, Negru Costel, Negru Aurel, Matis Viorel si Tomos Gheorghe, s-a trecut la repararea bisericii si imbunatatirea ei, fiind inzestrata cu: vesminte noi, Sfinte Vase, icoane, acoperaminte pe Sfanta Masa, la proscomidiar, dvere, strani si tetrapoade, acestea fiind cusute de doamna preoteasa Mirela Rus.
In perioada 2008-2010 s-a lambriat biserica in interior, s-a vopsit la exterior si s-a inlocuit tabla veche de pe biserica cu tabla lindab, s-au turnat scarile de la intrarea in curtea bisericii, iar in anul 2014 s-a schimbat toata instalatia electrica.Toate acestea s-au realizat prin sprijinul Consiliului Local Poieni si contributia benevola a credinciosilor. In prezent parohia are 109 familii intregi, toate de religie ortodoxa fara alte confesiuni.
Scurt istoric al bisericii Lunca Visagului. Acest sfant locas cu hramul ”Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din comuna Poieni, sat Lunca Visagului, a fost construit in anul 1931 din contributia benevola a credinciosilor si cu bani proveniti din materialele lemnoase din bazinul Vaii Draganului aprobate de catre Sfanta Arhiepiscopie din Oradea.
Mesterul care a executat aceasta lucrare a fost Vasile din Vascau la indemnul preotului paroh Maxim Ioachim si a epitropului Pascalau Gavril si la initiativa cantaretului Pascalau Iosif invatator in acest sat. Pictura acestui Sfant locas a fost executata de pictorul Craciun Petru din Huedin. Aceasta biserica a mai fost renovata la exterior prin anii 1954 si 1964 de catre maistrul zidar Miclea Ioan din Ciucea, iar cheltuiala s-a facut din contributia benevola a credinciosilor. Din datele existente la parohie se constata ca vechea biserica ce a existat inainte de biserica actuala a fost demolata in anul 1933, iar materialul a fost vandut unui cetatean din Valea Draganului. Alte date istorice vechi nu se cunosc.
In anul 2010 s-au inceput lucrarile de pictura la sfanta biserica sub indrumarea preotului paroh Narcis Rus si a consiliului parohial. Aceste lucrări au fost finalizate in anul 2012, urmand sa fie renovata si la exterior.In cursul anului 2014 s-a refacut Sfanta Masa din Altar, s-a schimbat mobilierul din Sfantul Altar si biserica, s-au luat trei candelabre noi si s-a pus mocheta in Altar si solee, toate pe cheltuiala benevola a credinciosilor. In prezent filia are 52 famili, de religie ortodoxa, fara sa existe si alte confesiuni.
Sirul preotilor parohi: Pr.Maxim Ioachim (1930-1959), Pr.Lazea Traian (1960-1975), Pr.Grigore Zai (1975-1976), Pr.Vasile Bota (1976-1978), Pr.Barbu Aurel (1978-1990), Pr.Tripon Ioan (1991-1998), Pr. Ic. Narcis Rus (1999 pana in prezent). Cantareti la strana: Popa Iosif (invatator); Han Ioan (dupa 1933); Pascalau George (dupa 1950); Pascalau Costel(2000 pana in prezent). In Tranisu Vale exista o biserica de lemn dar care este inca in constructie(nefinalizata)
C. Cimitirele din Tranisu (in numar de doua) se intind pe o suprafata de 5755m patrati, iar în Filia Lunca Visagului avem un cimitir in suprafata de 3000m patrati.
D. Profilul actual al parohiei
Numarul de credinciosi din parohie este de 109 familii, iar in filie de 54 familii. In ambele sate exista camine culturale, la parohie exista biblioteca parohiala cu carti, reviste si matricole. În parohie se desfasoara activitati catehetice, intalniri cu tinerii, iar impreuna cu Comitetul Parohial se desfasoara activitati filantropice.
Bibliografie:
Coriolan Suciu, Dicționar istoric al localităților din Transilvania, 2 volume, Iași, Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1967 – 1968.
Simon András, Gáll Enikő, Tonk Sándor, Lászlo Tamás, Maxim Aurelian, Jancsik Péter, Coroiu Teodora, Atlasul localităților județului Cluj, Editura Suncart. Cluj-Napoca, 2003.
Dan Ghinea, Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, București, 2000.