Duminică, 10 februarie 2019, părintele Lupuțan Dan – protopopul Huedinului, a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de părintele paroh Neag Stelian, în biserica filiei Dretea, a Parohiei Ortodoxe Bedeciu, din Protopopiatul Huedin.
În cuvântul de învățătură, părintele protopop a vorbit despre stăruința în rugăciune, oferind-o ca model pe femeia cananeancă din evanghelia Duminicii a 17-a după Rusalii; mai apoi a vorbit și despre Anul omagial al satului românesc. La final, părintele paroh a adus slavă lui Dumnezeu și a mulțumit părintelui protopop pentru prezența în mijlocul micii comunități din Dretea; totodată a vorbit și despre istoricul bisericii.
            Părintele protopop alături de părintele paroh, au vizitat mai apoi biserica filiei Ardeova.
            Prima atestare documentară a satului Dretea datează din 1214. Biserica este așezată în mijlocul satului, pe locul unde a fost edificată vechea casă parohială. A fost zidită în anul 1992, din cărămidă, cu fundație de piatră. În interior a fost înfrumusețată cu pictură, în anul 2000. Sfințirea bisericii a avut loc în anul 2001, fiind săvârșită de ÎPS. Irineu, în vremea păstoririi actualului paroh, părintele Neag Stelian. Filia Dretea este formată din 4 familii și 11 văduvi.

Pr. Muntean Dan Mihai – corespondent
Andreea Rotaru – photo

↓
error: ©2016-2023 copyright