În Duminica a 23-a după Rusalii, 22 octombrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Berindu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii noilor clopote ale bisericii din sat.

De la ora 17:00, în biserica parohială, ierarhul a oficiat Paraclisul Maicii Domnului, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Ioan Petru Pop, precum și alți preoți invitați.

După slujba Paraclisului, Preasfinția Sa a sfințit două clopote noi care vor fi montate în turnul clopotniță al lăcașului de cult și le-a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oferit diplome de aleasă cinstire celor ce au ajutat la achiziționarea clopotelor: viceprimarul comunei Sânpaul – domnul Augustin Mărdan și credincioasa Maria Pop.

La final, preotul paroh a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei.

Evenimentul a avut loc în prezența oficialităților locale, a fiilor satului și a numeroși credincioși.

Scurt istoric

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Berindu, comuna Sânpaul, județul Cluj, a fost construită între anii 1925-1927, în stil neobizantin, în formă de cruce.

Între anii 2011-2015, lăcașul de cult a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare, atât la interior, cât și la exterior, în timpul păstoririi preotului Mihai-Valentin Racolța. În urma acestor lucrări, biserica a fost și repictată, în tehnica frescă, de pictorii Mariana și Ioan Botiș, iar la data de 30 august 2015 a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei al Clujului.

În biserica parohială se află un veșmânt al Sfintei Mucenițe Filofteia, așezat într-o raclă specială.

Satul Berindu păstrează și o bisericuță veche de lemn, monument istoric, ridicată în anul 1781, cu hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

↓
error: ©2016-2023 copyright