Sfințirea monumentului eroilor din Giurcuța de Sus

Monumentul eroilor din filia Giurcuța de Sus, Protopopiatul Ortodox Huedin, a fost sfințit sâmbătă, 12 septembrie 2020, în prezența a numeroși invitați.
La începutul evenimentului, pe altarul de vară din curtea bisericii, a fost săvârșită o slujbă de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra localnicilor.
În sunet de tulnic, a urmat o procesiune până în fața troiței – monument, unde au fost oficiate slujba de sfințire și slujba Parastasului pentru eroii neamului. Din soborul de preoți au făcut parte: părintele Dan Lupuțan, protopopul Huedinului, părintele Ioan Petran, parohul local precum și preoții aparținători cercului preoțesc zonal.
În cuvântul de învățătură rostit, părintele protopop Dan Lupuțan i-a îndemnat pe cei prezenți să-și aducă mereu aminte de eroii care s-au jertfit pe altarul patriei și să le respecte memoria.
În continuare au luat cuvântul: pr. Ioan Petran, care a adus mulțumiri tuturor celor implicați în edificarea monumentului, dl. Viorel Matiș, primarul comunei Beliș și dl. prof. Vasile Dâncu.
Ideea edificării monumentului eroilor din Giurcuța de Sus a fost a părintelui paroh, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și s-a concretizat cu sprijinul autorităților locale.
Troița-monument este realizată din calcar de Viștea și este opera sculptorului Augustin Gyorgy.

↓
error: ©2016-2024 copyright