Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj.

Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a sfințit capela mortuară din localitate, în prezența oficialităților locale și a credincioșilor din sat. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, parohul comunității din Gârbău– preotul Ioan Bodea, precum și alți preoți invitați.

La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură și i-a felicitat pe cei implicați în viața și activitățile parohiei.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală, Înaltpreasfinția Sa i-a acordat parohului Ioan Bodea o diplomă de aleasă cinstire. Primarului comunei Gârbău, Lucian Gheorghe Broiana, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar Consiliului Local o diplomă de aleasă cinstire.

Potrivit protopopului de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, construcția capelei mortuare a debutat în anul 2019 și s-a realizat în totalitate de Primăria Gârbău, pe un teren donat de Parohia Ortodoxă Gârbău.

În localitatea Gârbău există două biserici. O biserică din lemn, monument istoric, cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, construită între anii 1845-1848; precum și o biserică de zid, care este actuala biserică parohială, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construită între anii 1991-2004, în timpul păstoririi actualului paroh, părintele Ioan Bodea. Lăcașul are formă de cruce bizantină, cu o cupolă care se înalță la 30 de metri. Pictura a fost realizată în tehnica frescă, de pictorul bisericesc Paul Bătăiosu. Biserica a fost sfințită în anul 2004, de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.

↓
error: ©2016-2024 copyright