În Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei), 2 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat mica comunitate a localității (cătunului) Smida din Munții Apuseni, comuna Beliș, județul Cluj, cu prilejul sfințirii noii biserici de lemn.

De la ora 8:30, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de târnosire a bisericii de lemn, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, edificată în perioada mai 2023 – mai 2024. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, Părintele Mitropolit Andrei a binecuvântat noul Altar de vară din proximitatea bisericii și a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, starețul Mănăstirii Râșca Transilvană – arhimandritul Casian Ioana, preotul paroh Păunel Ioan Petran și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Apa cea vie”, în cadrul căruia a evidențiat principalele surse din care extragem apa prin care se hrănește sufletul omului: Taina Spovedaniei și Taina Euharistiei.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Petran a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară desfășurată în cei 32 de ani de slujire sacerdotală, Mitropolitul Andrei i-a oferit preotului paroh Păunel Ioan Petran cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru clerici. Primarul comunei Beliș, ing. Viorel Matiş, a primit „Crucea Transilvană” pentru mireni, meșterul popular Petru Popa a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, domnul Goia Emil Petrean a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, domnul Marian Trif a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar domnul Tiberiu Ilca a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Scurt istoric

Localitatea (cătunul) Smida este situat la altitudinea de 1.100 de metri, în inima Parcului Natural Apuseni, iar din punct de vedere administrativ-teritorial aparține de comuna Beliș, județul Cluj. Zona este arie protejată ce se află printre ultimele zone naturale de carst împădurit de mari dimensiuni din Europa.

Biserica de lemn cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost edificată în perioada mai 2023 – mai 2024, piatra de temelie fiind pusă în data de 4 mai 2023, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. https://radiorenasterea.ro/piatra-de-temelie-pentru-biserica-de-lemn-din-smida-muntii-apuseni/ Locul de biserică a fost donat de către urmaşii bunilor credincioşi Traian şi Lucreţia Neag, în memoria şi spre iertarea păcatelor lor.

Lucrările de construcție au început imediat după punerea pietrei de temelie și au fost executate de către o echipă de meşteri moţi, în frunte cu meșterul popular Petru Popa al Onului din Albac. Fundaţia, materialul lemnos, şindrila pentru acoperiş şi pereţi, odoarele din Sfântul Altar, iconostasul, icoanele, crucile, instalaţia electrică, clopotele, troiţa, precum şi Altarul de vară din proximitatea lăcașului de cult au fost realizate cu sprijinul material al puținilor credincioşi din cătunul Smida. Lor li s-au adăugat mulţi alţi binefăcători şi fii ai satului, în frunte cu ing. Viorel Matiş, primar al comunei Beliş, Trif Marian şi Daniela, Ilea Tiberiu şi Maria, Goia Emil Petrean şi Rebeca.

Smida este filie a Parohiei Ortodoxe Poiana Horea, Protopopiatul Huedin, fiind păstorită de preotul paroh Păunel Ioan Petran.

↓
error: ©2016-2024 copyright