Dumnică, 12 septembrie 2021, comunitatea ortodoxă din Rogojel, Protopopiatul Huedin, a îmbrăcat haine de sărbătoare.

De la ora 10, în biserica parohială, monument istoric, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către preoții Dan Lupuțan, protopopul Huedinului și Florin Mereu, parohul local.

Cuvântul de învățătură referitor la Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, a fost rostit de părintele protopop.

La finalul Sfintei Liturghii, preoții, alături de oficialitățile locale și de credincioșii prezenți în număr mare, s-au îndreptat spre locul vechiului cimitir, care a funcționat între anii 1936-1960.

Pe acest loc, în ultimii ani, a fost edificată o troiță din piatră, având chipul Mântuitorului Iisus Hristos pictat în mozaic.

Troița a fost sfințită de către preoții amintiți mai sus, la care s-a alăturat părintele Apostol Ioan Vasile, parohul din Vișagu.

A fost săvârșită și slujba Parastasului de obște pentru cei adormiți întru Domnul, înhumați în vechiul cimitir.

Ctitorul principal al troiței, domnul Popa Ovidiu Gavril, viceprimarul comunei Săcuieu, a primit din partea Protopopiatului Ortodox Huedin Diploma și Medalia Omagială Protopop Martir Aurel Munteanu, în semn de aleasă cinstire pentru edificarea troiței.

La finalul slujbelor, părintele protopop a subliniat importanța troițelor în viața satelor românești și valoarea liturgică a cimitirelor.

Părintele paroh Florin Mereu a mulțumit ctitorului troiței, tuturor celor implicați în edificarea acesteia, precum și tuturor celor prezenți.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească.

Foto: Costică Bențan și Mădălin Lung – Rogojel, 12.09.2021

↓
error: ©2016-2024 copyright