Catedrala Moților din Huedin, unde funcționează Parohia Ortodoxă Huedin 1, s-a aflat miercuri, 6 decembrie 2023, în zi de sărbătoare, cu ocazia hramului istoric, Sfântul Ierarh Nicolae.

În ajunul sărbătorii, de la ora 18.00, a fost săvârșită Slujba Privegherii. În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae – ocrotitorul bisericii, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, din care au făcut parte: preotul Alexandru Rus – protopop de Turda, preotul Dan Lupuțan – protopop de Huedin și paroh la Parohia Ortodoxă Huedin 1, preotul Tudor Petrovici – paroh la Parohia Huedin 2, preotul Șaitiș Horea – paroh la Parohia Bociu, preotul Ștefan Tataru – slujitor la Parohia Huedin 1, precum și preoții pensionari Ioan Sabău și Ioan Tonca.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele protopop Alexandru Rus.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți preoții, ctitorii, enoriașii și binefăcătorii bisericii, adormiți în Domnul.

La momentul chinonicului, mai mulți elevi de la cele două unități de învățământ din Huedin, însoțiți de profesori și învățători, au susținut un recital de colinde.

Tot astăzi, a avut loc și proclamarea Sfântului Ierarh Nicolae ca ocrotitor spiritual al orașului Huedin. În acest sens, părintele protopop Dan Lupuțan a dat citire adresei Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Clujului, nr. 1117/2023, prin care, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a acordat arhiereasca binecuvântare și a aprobat declararea Sf. Ier. Nicolae, drept patron și ocrotitor spiritual al orașului Huedin.

Primarul Orașului Huedin, dl. Mircea Moroșan, a dat citire Hotărârii Consiliului Local Huedin, prin care, Sfântul Ierarh Nicolae, este declarat drept patron spiritual și ocrotitor al Orașului Huedin, hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi, la inițiativa Protopopiatului Ortodox Huedin.

La finalul slujbei, în semn de mulțumire și recunoștință, părintele protopop Dan Lupuțan, i-a oferit părintelui Alexandru Rus – protopop de Turda, Diploma Comemorativă Centenarul alegerii Părintelui Aurel Munteanu ca protopop ortodox al Huedinului, 1923-2023 și o icoană, iar primarului Orașului Huedin, domnului Mircea Moroșan, i-a dăruit o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae, pentru a fi așezată în sala de ședințe a Consiliului Local.

În încheiere, părintele protopop a mulțumit tuturor pentru prezență și implicare în organizarea hramului. Totodată, l-a felicitat pe venerabilul profesor Nicolae Șteiu, la împlinirea vârstei de 88 de ani.

Catedrala Moților din Huedin a fost ctitorită de protopopul martir al Huedinului, părintele Aurel Munteanu. Lucrările au început în data de 20 septembrie 1931 iar sfințirea a avut loc în 14 octombrie 1934, fiind oficiată de Preasfințiții Nicolae Ivan al Clujului și Ioan Stroia al armatei.

În prezent, Catedrala Moților din Huedin se află în proces de restaurare generală a exteriorului acesteia.

 

↓
error: ©2016-2024 copyright