Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei al Clujului, un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, va fi adus duminică, 7 aprilie 2019, la Catedrala Moților din Huedin, unde funcționează Parohiile Huedin I și III, păstorite de preoții Morcan Ioan și Lupuțan Dan. Sfintele moaște vor fi aduse de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Benedict Vesa, secretar eparhial, și vor rămâne definitiv, spre închinare, în Catedrala Moților din Huedin, care poartă hramul Sfântului Nicolae.
De la ora 9:30 sfintele moaște vor fi întâmpinate de un sobor de preoți, în frunte cu protopopul de Huedin, părintele Lupuțan Dan, după care va avea loc o procesiune în jurul bisericii, care se va încheia cu sfințirea raclei și a baldachinului unde vor fi depuse sfintele moaște. De la ora 10 va fi săvârșită Sfânta Liturghie, în sobor de preoți, sub protia Părintelui Arhimandrit Benedict Vesa.
Sfintele moaște au fost aduse de la Mănăstirea Praglia, din Italia, prin mijlocirea Părintelui Benedict Vesa.
Catedrala Moților din Huedin, cu hramurile Sfântul Ierarh Nicolae și Înălțarea Domnului, a fost ctitorită de protopopul martir al Huedinului, părintele Aurel Munteanu. Lucrările de edificare au început în data de 20 septembrie 1931 iar sfințirea a avut loc în 14 octombrie 1934, fiind oficiată de Preasfinția Sa Nicolae Ivan al Clujului și de Preasfinția Sa Ioan Stoia – episcopul armatei. Anul acesta se împlinesc 85 de ani de la evenimentul sfințirii.

                               Pr. Muntean Dan Mihai – corespondent

↓
error: ©2016-2024 copyright