Preoții din parohiile Protopopiatului Ortodox Huedin, s-au reunit în ședință de lucru. Întrunirea a avut loc marți, 10 decembrie 2019 la sediul Protopopiatului Huedin, de pe strada protopop Aurel Munteanu și a debutat la ora 10.00, cu participarea părintelui arhimandrit Benedict Vesa. De asemenea, la invitația părintelui protopop, au participat alături de preoți, primarii și directorii școlilor din Protopopiatul Huedin.

În prima parte a întrunirii, părintele protopop Dan Ionuț Lupuțan, a adresat cuvântul de bun venit celor prezenți, evidențiind rolul și importanța pe care o au preoții, dascălii, dar și primarii gospodari în viața comunității, concluzionând faptul că o strânsă colaborare între aceștia creează speranță mai mare pentru comunitate, dar și o trăire spirituală mai intensă.

Apoi, corala preoților Protopopiatului Huedin ”Glasul Apusenilor”, a intonat imnul național și ne-a încântat inimile cu cântece patriotice și colinde.

În cea de-a doua parte, arhimandritul Benedict Vesa, secretarul Mitropoliei Clujului și cadru didactic al Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, a susținut o conferință intitulată ”Ethosul românesc la sat și la oraș”, încadrându-se în seria de evenimente desfășurate în Protopopiatul Huedin, cu ocazia anului omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari, aceasta fiind și încheierea festivă a evenimentelor dedicate anului omagial al satului românesc.

Părintele arhimandrit a arătat că ”ethosul” din titlul conferinței, nu este altceva decât sufletul satului românesc, că satul și biserica, pentru țăranul roman, au fost, sunt și nădăjduim că vor fi centrul lumii. Cele trei elemente fundamentale ale ethosului românesc sunt spațiul, timpul/vremea și cauzalitatea în sens de rânduială a lui Dumnezeu, a mai arătat părintele, concluzionând că ethosul românesc trebuie văzut ca inversul parabolei ”judecătorului nedrept” din Evanghelia după Luca, capitolul 18, adică ”om cu frică de Dumnezeu și rușine de oameni”.

În partea finală a întâlnirii au fost luări de cuvânt din partea primarilor și directorilor de școli, evidențiindu-se din partea fiecăruia bucuria acestei întâlniri, dar și dorința de a se mai organiza astfel de evenimente.

Corespondent – Pr. Ștefăniță Elefteriu

            

↓
error: ©2016-2024 copyright