Duminică, 1 mai 2022, a fost zi de mare sărbătoare pentru locuitorii localității Tranișu, din Protopopiatul Huedin. A fost organizată întâlnirea fiilor satului, risipiți prin toată țara.

Evenimentul a început cu oficirea Sfintei Liturghii, în biserica parohială din Tranișu Vale. Din soborul de preoți au făcut parte: protopopul de Huedin, părintele Dan Lupuțan, parohul local și organizatorul evenimentului, părintele Adrian Laza și preoții pensionari Ioan Sabău și Teodor Boc.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru toți locuitorii satului trecuți la Domnul.

În cuvântul de învățătură rostit, părintele protopop Dan Lupuțan le-a vorbit celor prezenți despre adevărata credință, care alături de faptele bune, îl ajută pe om să se mântuiască. Părintele paroh a adus mulțumiri lui Dumnezeu, părintelui protopop pentru prezență, precum și tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de membrii corului Parohiei Ortodoxe Valea Drăganului. De asemenea, membrii Ansamblului Folcloric ”Dor Transilvan” din Cluj-Napoca și interpreta Livia Morcan, au intonat mai multe pricesne.

Pentru bogata activitate științifică, profesorul Nicolae Șteiu și părintele Adrian Laza, au fost distinși cu Diploma și Medalia Omagială ”Centenarul Protopopiatului Huedin (1922-2022)”.

Sărbătoarea a continuat în Căminul Cultural, proaspăt renovat de către autoritățile locale, unde a avut loc lansarea monografiei ”Tranișu, satul de lângă nori”, avându-i ca autori pe prof. Nicolae Șteiu și pr. Adrian Laza. Tot în Căminul Cultural a urmat un spectacol folcloric.

Foto: Lung Mădălin Sebastian

     

↓
error: ©2016-2023 copyright