Duminică, 9 iunie 2019, a fost zi de mare sărbătoare pentru locuitorii localității Someșul Cald din Protopopiatul Huedin. Enoriașii parohiei, alături de preotul paroh Cosmin Bucșa, au organizat întâlnirea fiilor satului, risipiți prin toată țara.
Evenimentul a început cu oficirea Sfintei Liturghii, în biserica parohială. Din soborul de preoți au făcut parte: protopopul de Huedin, părintele Dan Lupuțan, parohul local, părintele Cosmin Bucșa și parohul din Agârbiciu, părintele Vlad Pop.
În cuvântul de învățătură rostit, părintele protopop Dan Lupuțan, a vorbit despre modul în care s-au desfășurat lucrările primului Sinod Ecumenic și despre hotărârile care s-au luat atunci. Totodată, a amintit și despre situația precară și incertă în care se găsesc satele românești și l-a felicitat pe preotul paroh pentru organizarea, an de an, a sărbătorii Fiilor Satului.
La final, părintele paroh a adus mulțumiri lui Dumnezeu, părintelui protopop pentru prezență precum și tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de membrii grupului psaltic Anastasios, dirijați de dr. Iustinian Ioachim Simion, medic rezident neurochirurg.
Sărbătoarea a continuat în trapeza parohială cu o agapă frățească. Tot aici, tânăra interpretă Adela Burcă, a oferit celor prezenți un recital de muzică populară. Prin purtarea de grijă a doamnei preotese Nicoleta Bucșa, în trapeza parohială au fost expuse poze vechi, culese din sat, cu diverse obiceiuri și evenimente.
Zidirea bisericii parohiale din Someșul Cald, cu hramul Sfinții Trei Ierarhi, s-a încheiat în anul 2000. Din cauza amenajării lacului de acumulare din zonă, în anul 1981, biserica satului, construită în anul 1928, a fost dărâmată, ca de altfel și casele oamenilor. Toate gospodăriile au fost acoperite de apă iar oamenii au fost împrăștiați pretutindeni. Dorința ridicării unei noi biserici a venit din partea credincioșilor rămași în zonă și a părintelui Iosif Hulpe. Piatra de temelie a fost pusă în data de 28 mai 2000. Biserica a fost ridicată pe cheltuiala și purtarea de grijă a celor care au devenit ctitorii ei: Vasile Salanță, Vasile Vidran și Valer Prigoană. Pictura a fost executată în tehnica frescă de prof. P. Ungureanu din Cluj. Târnosirea bisericii a avut loc acum 17 ani, în data de 9 iunie 2002, fiind săvârșită de Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul.

Pr. Muntean Dan Mihai – Corespondent
Foto: Andreea Rotaru

 

↓
error: ©2016-2024 copyright