Pr. Marius Blaga  0744 970 585

Parohia Ortodoxă Râșca de Sus

1. Istoricul comunității parohiale

Parohia Ortodoxă Râșca de Sus este o parohie componentă a Protopopiatului Ortodox Huedin și cuprinde creștinii ortodocși din satul Râșca de Sus.

Localitatea Râșca de Sus, denumită în trecut și Fonoja, face parte din punct de vedere administrativ-teritorial din comuna Râșca. Satul Râșca de Sus este situat la o altitudine de aproximativ 1000 de metri în munții Gilău și se învecinează cu localitatea Rășca Onicești și cu localitatea Râșca Pleș. Prima atestare documentară a satului Rășca de Sus rezidă din anul 1637 cu mențiunea că localitatea era o așezare de morari. În anul 1785 satul era compus din 30 de case și nu exista biserică, însă toți locuitorii erau de credință ortodoxă. După spusele bătrânilor pe Valea Râştei era un păr mare şi în el, intre doua tulpini, era un clopot şi lângă păr se afla o stâncă în formă de masă unde preotul venea din 3 în 3 săptamâni şi slujea Sfânta Liturghie. În anul 1860 aceşti creştini au avut primul preot pe Pr. Ioan Condor, sub păstorirea căruia s-a zidit prima biserică de lemn în Râşca, având un singur turn conic cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”. Cătunul Oniceşti aparţinea în anul 1926 de parohia Râşca de Sus iar credincioșii frecventau bisericile din Râşca de Sus şi din Râşca de Jos.

Îndeletnicirile preponderente ale localnicilor au constat din vechime în creșterea animalelor, cultivarea pământului și prelucrarea lemnului. Menționăm, de asemenea, activitatea de morărit care a existat din vechime, păstrându-se până în prezent mori vechi pe cursurile apelor repezi de munte.

2. Istoricul bisericii parohiale

Actualul locaș de cult din satul Râșca de Sus are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și a fost ridicat între anii 1907-1911. Biserica este zidită în întregime din piatră și a fost concepută în formă de navă cu o singură turlă, lucrarea fiind exectutată de către meșterul Bădău Ioan din localitatea Mărișel, ajutat de un alt meșter din localitatea Mănăstireni alături de credincioșii din satul Rășca de Sus. Biserica are dimensiuni generoase, având o lungime de 30 m, lățimea e de 20 m, iar înălțimea e de 10 m. Locașul de cult a fost reparat în interior în anii 1930 și 1950, iar în anul 1962 a fost înlocuit acoperișul cu tablă zincată. Între anii 1974-1987 s-au făcut o serie de lucrări atât în interior cât și în exterior fiind introdus curentul electric și refăcându-se esteriorul locașului de cult.

În interior, locașul de cult este împodobit cu pictură murală din anul 1987 prin strădania pictorului Iosif Dragotă, pictura fiind sfințită în anul 1988 de către Înaltpreasfințitul Iustinian Chira, pe atunci episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Începând cu anul 1925 Parohia Ortodoxă Râșca de Sus a devenit parohie de sine stătătoare și a fost păstorită dintru-nceput de către Pr. Ioan Chiuhanu Lipoveanul (1925-1930), părintele fiind instalat în funcția de paroh de către vrednicul de pomenire protopop martir Aurel Munteanu. Apoi, între anii 1931-1958, la Parohia Ortodoxă Râșca de Sus au slujit preoții Mureșan Florin, Pr. Oneț Ioan, Pr. Nicoară Aurel, Pr. Popescu Paul și Pr. Seseșteanu Gheorghe. Din anul 1951 a slujit Pr. Nicolae Petru care a ridicat actuala casă parohială în anul 1958. Au urmat preoții Seseșteanu Gheorghe (1962-1973), Mărcuș Mircea Ionel (1973-1994). Între anii 1995-1998 Parohia Ortodoxă Rășca de Sus a fost suplinită de către Pr. prof. Dr. Tofană Stelian de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, după care a fost administrată până în anul 2002 de către Pr. Pânzaru Mihai. Îi urmează Pr. Toadere Radu între anii 2002-2005 iar din anul 2006 până în prezent păstorește Pr. Blaga Marius Benone.

3. Cimitirele

În proximitatea bisericii parohiale se află un cimitir întins pe o suprafață de 2 200 mp aflat în administrarea Parohiei Ortodoxe Râșca de Sus. Pe teritoriul parohiei mai există cinci cimitire familiale situate în cătunele componente ale localității.

4. Activități culturale și filantropice în trecut

În Parohia Ortodoxă Râșca de Sus regăsim o grădiniță și o școală primară. De asemenea, mai există un cămin cultural și o bibliotecă parohială care stau la dispoziția sătenilor. De-a lungul vremii au fost organizate serbări tradiționale, șezători și evenimente culturale și religioase cu diferite ocazii. La sfârșitul sec. al XIX-lea (1864-1865) ia ființă prima școală în localitatea Râșca la inițiativa Părintelui Ioan Condor. Tot Părintele Ioan Condor a desfășurat multe activități de asistență socială, îngrijire a celor bolnavi, a vârstnicilor și a celor lipsiți, activități continuate de-a lungul vremii de preoții care i-au urmat.

5. Profilul actual al parohiei

În prezent, Parohia Ortodoxă Râșca de Sus este formată dintr-un număr de 356 de credincioși și este păstorită din anul 2006 de către Pr. Blaga Marius Benone. Din perspectivă misionară, în parohie se organizează seri duhovnicești, programe catehetice și cultural-religioase destinate tuturor categoriilor de vârstă, precum și celebrări religioase specifice sărbătorilor și praznicelor creștine. Din punct de vedere filantropic, Parohia Ortodoxă Râșca de Sus are în grijă și acordă sprijin persoanelor în vârstă, celor bolnavi și celor care sunt în lipsuri, distribuind pachete cu alimente și cele necesare traiului în preajma sărbătorilor și ori de câte ori este nevoie.

Bibliografie

1. Ioan Vâtcă, Comuna Râșca. Studiu monografic, Ed. Accent, Cluj-Napoca, 2010.

2. Simon András, Gáll Enikő, Tonk Sándor, Lászlo Tamás, Maxim Aurelian, Jancsik Péter, Coroiu Teodora, Atlasul localităților județului Cluj, Ed. Suncart. ISBN 973-864300-7, Cluj-Napoca, 2003.

3. Dan Ghinea, Enciclopedia geografică a României, Ed. Enciclopedică, ISBN 978-973-45-0396-4, Bucureşti, 2000.

↓
error: ©2016-2024 copyright