Joi, 10 septembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Catedrala Moților din Huedin, cu prilejul omagierii protopopului erou și martir Aurel Munteanu, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc 80 de ani, fiind ucis pe 10 septembrie 1940, de trupele horthyste care au ocupat Ardealul.
De la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de clerici.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, preotul paroh Ioan Morcan, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a evocat personalitatea și spiritul jertfelnic al protopopului martir Aurel Munteanu.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, condus de arhidiaconul Adrian Dobreanu. La chinonic, interpreta de muzică populară Arlesiana Agrijan a intonat balada protopopului Aurel Munteanu, scrisă de profesorul Nicolae Șteiu.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat slujba parastasului pentru protopopul Aurel Munteanu și pentru toți cei care au pătimit si au fost uciși în urma Dictatului de la Viena, de la a cărui punere în aplicare s-au împlinit 80 de ani, la data de 30 august 2020. Apoi, în curtea bisericii, unde se află mormântului protopopului martir, a fost oficiat un trisaghion.
De asemenea, patru jandarmi, îmbrăcați în ținută de ceremonie, în semn de respect, au făcut de gardă la mormântul protopopului martir.
Au rostit alocuțiuni și au subliniat importanța zilei protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, și istoricul clujean dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj, care a anunțat și apariția unei cărți pe această temă.
Tot în cadrul acestui eveniment, Catedrala Moților a fost iluminată în roșu, în perioada 9-10 septembrie, „ca omagiu celui ce s-a jertfit pe altarul patriei și al credinței, dar și în semn de conștientizare a violențelor la care au fost supuși românii în timpul ocupației horthyste”, a declarat protopopul Dan Lupuțan.
Evenimentul s-a desfășurat în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.