Parohia Ortodoxă Poieni
1. Istoricul comunității parohiale
Parohia Ortodoxă Poieni este o comunitate rurală numeroasă și face parte din Protopopiatul Ortodox Huedin.
Localitatea Poieni aparține din punct de vedere administrativ-teritorial de comuna cu același nume și este centrul de comună. Comuna Poieni este atestată documentar pentru prima dată în jurul anului 1500 și este situată pe valea superioară a Crişului Repede, în depresiunea omonimă, la poalele de sud-sud-vest ale Munţilor Meseş şi la cele de nord-est ale Munţilor Vlădesei. Se învecinează la nord cu comuna Negreni, comuna Ciucea şi Judeţul Sălaj, la est cu oraşul Huedin şi comuna Sâncraiu, la sud cu comuna Săcuieu, iar la vest cu comuna Bulz din judeţul Bihor.
Din perspectivă demografică localitatea Poieni a avut o creștere constantă de-a lungul vremii cu anumite fluctuații iar în prezent însumează aproximativ 850 de locuitori. Preocupările locuitorilor din Poieni constau în exploatarea carierelor de piatră și prelucrarea pietrei, exploatarea și prelucrarea lemnului, comerțul și activitățile agricole.
Din perspectivă culturală, în localitatea Poieni se află un cămin cultural care a găzduit de-a lungul vremii spectacole, serbări tradiționale, lansări de carte și alte evenimente culturale. De asemenea, Parohia Ortodoxă Poieni organizează anual programe religioase și culturale cu tinerii și cu copiii de la școala din localitate.
2. Istoricul bisericii parohiale
Biserica parohială din localitatea Poieni datează din anul 1892, dată când a fost pusă piatra de temelie a actualului lăcaș de închinare. Proiectul arhitectural al bisericii a fost realizat de către arhitectul Augustin Mazruky și realizarea construcției se datorează antreprenorului Semetech Ferenz din localitatea Șimleul Silvaniei. Biserica a fost concepută sub formă de navă cu un turn-clopotniță adosat, este construită din piatră, este tencuită și finisată la exterior și este acoperită cu țăglă iar turla este acoperită cu tablă.
Biserica a fost pictată de mai multe ori de-a lungul vremii, prima dată în anul 1932 de către pictorul Galbo. În anul 1937 biserica a suferit mai multe lucrări de reparare a tencuielii exterioare și interioare iar cu această ocazie a fost repictată de către pictorul Petru Crăciun din Huedin. Datorită degradării rapide a picturii, în anul 1974 biserica a fost repictată de către pictorul Ioan Răuț însă și această pictură a fost de slabă calitate. Între anii 1998-1999 a fost realizată o nouă pictură a locașului de cult în tehnica a seco cu culori tempera de către pictorul Paul Bătăiosu din Huedin.
Șirul preoților care au păstorit Parohia Ortodoxă Poieni și al căror nume s-a păstrat este următorul: Pr. Ioan Petrișor, Pr. Ioan Pop, Pr. Onoriu Pantea, Pr. Cozma, Pr. Ștefan Lung (1977-1999) și Pr. Cosmin Marius Copaciu (1999-prezent).
Din localitatea Poieni s-au ridicat de-a lungul vremii mai mulți oameni de valoare dintre care îi amintim pe Alexandru Dejeu (1923-1958) renumit opozant al regimului comunist și fratele acestuia, Gavril Dejeu (n. 1932) fost ministru de interne al României în perioada 1996-1999.
3. Cimitirele
Parohia Poieni deţine și administrează un cimitir cu o suprafaţă de aproximativ 20 000 de metri pătrați şi este situat pe deal la o distanţă de 1,5 km din centrul satului.
4. Activități culturale și filantropice în trecut
Din perspectivă culturală, Parohia Ortodoxă Poieni a organizat de-a lungul vremii multe evenimente menite să-i apropie pe oameni și să le deschidă noi perspective, dintre care amintim cursuri biblice, serbări și programe religioase în preajma praznicelor și a sărbătorilor religioase, spectacole tradiționale și șezători.
În plan filantropic, Parohia Ortodoxă Poieni a întreprins de-a lungul vremii mai multe programe de ajutorare a persoanelor sărace, a familiilor cu mulți copii și a vârstnicilor neputincioși.
5. Profilul actual al parohiei
În prezent, Parohia Ortodoxă Poieni cuprinde un număr de 787 de credincioși și este păstorită din anul 1999 de către Pr. Cosmin Marius Copaciu. În parohie se organizează prin grija preotului paroh spectacole de pricesne și de colinde, programe religioase cu copiii și cu tinerii din parohie în preajma sărbătorilor religioase și a celor naționale și programe catehetice concepute pe categorii de vârstă. De asemenea, între Parohia Ortodoxă Poieni și Școala Generală Poieni a fost încheiat un protocol de colaborare care conferă posibilitatea demarării unor proiecte educaționale comune.
Din perspectivă social-filantropică, în Parohia Ortodoxă Poieni se organizează anual colecte pentru persoanele cu posibilități materiale reduse, sunt vizitați și luați în evidență credincioșii bolnavi și neputincioși care beneficiază de asistență religioasă și ajutor material la domiciliu și se încearcă sprijinirea familiilor cu mulți copii din localitate.
Bibliografie
1. Simon András, Gáll Enikő, Tonk Sándor, Lászlo Tamás, Maxim Aurelian, Jancsik Péter, Coroiu Teodora, Atlasul localităților județului Cluj, Ed. Suncart. ISBN 973-864300-7, Cluj-Napoca, 2003.
2. Dan Ghinea, Enciclopedia geografică a României, Ed. Enciclopedică, ISBN 978-973-45-0396-4, Bucureşti, 2000.