Nicolae Vădan, Tezaur Uman Viu, omagiat la Rusești
Biserica filiei Rusești, din Protopopiatul Ortodox Huedin, și-a sărbătorit joi, 21 noiembrie 2019, hramul, Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
Cu această ocazie a fost săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de preoți, din care au făcut parte: pr. Lupuțan Dan, protopopul de Huedin, pr. Mocean Ioan, parohul local și pr. Cociș Bogdan, paroh la Dealu Mare.
Cuvântul de învățătură, cu referire la sărbătoarea zilei, a fost rostit de protopopul Huedinului, părintele Dan Lupuțan. Conform tradiției locale, după Sfânta Liturghie a fost săvârșită Sfânta Taină a Maslului.
La slujbele oficiate cu ocazia hramului au participat autoritățile locale, primarul și viceprimarul comunei Mărișel, precum și credincioșii din sat și din împrejurimi.
Având în vedere că anul 2019 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul Omagial al satului românesc, lutierul Nicolae Vădan, Tezaur Uman Viu, fiu al satului Rusești, a primit din partea Protopopiatului Ortodox Huedin, Diploma Omagială Protopop Martir Aurel Munteanu, în semn de prețuire și recunoștință pentru activitatea deosebită în apărarea, promovarea și transmiterea valorilor tradiționale ale satului românesc.
Nicolae Vădan este un constructor nativ de instrumente muzicale din lemn. În construcția acestor instrumente, Nicolae Vădan utilizează numai lemn din pădurile româneşti, cu prioritate din apropierea satului său de obârșie. Din anul 2018 a devenit deținătorul titlului onorific Tezaur Uman Viu.
Vizibil emoționat de acest moment, Nicolae Vădan i-a mulțumit părintelui protopop pentru distincție.
La final, parohul Ioan Mocean a adus mulțumiri tuturor celor prezenți la hramul bisericii.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă de post.
Satul Rusești este așezat pe un platou, la 830 m altitudine, în Munții Apuseni. Biserica a fost edificată în anul 1906, din lemn. În interior pictura a fost executată în tehnica tempera. În filia Rusești viețuiesc astăzi 80 de credincioși.

Pr. Elefteriu Ștefăniță – corespondent

                      

↓
error: ©2016-2024 copyright