Pr. Ciprian Marc   0264 271 340, 0744 133 540

Parohia Ortodoxă Nădășelu

1. Istoricul comunității parohiale

Parohia Ortodoxă Nădășelu este o comunitate ortodoxă și face parte din Protopopiatul Ortodox Huedin fiind o comunitate cu o vechime considerabilă.

Numele localității nu a comportat multe variațiuni de-a lungul vremii, aspect relevat de prima atestare documentară ce datează din 14 septembrie 1299 când, cu ocazia unui schimb de moșii între Petru, episcopul Transilvaniei și abatele Lazăr al Mănăstirii din Cluj-Mănăștur, este pomenită Villa Nadasc.

Localitatea Nădășel este situată în zona etnografică a Dealurilor Clujului pe traseul Cluj-Napoca – Zalău, la o distanță de 18 km de municipiul Cluj-Napoca pe șoseaua DN 1 F. Satul Nădășelu aparține din punct de vedere teritorial-administrativ de comuna Gârbău. În timpul dominației romane așezarea de aici a cunoscut o perioadă de înflorire dat fiind faptul că se gasea în apropierea drumului imperial Napoca-Porolissum și făcea parte din teritorium Napocensis. Locuitorii satului (villa) Nădășel de la 1299 erau români, fapt demonstrat și de absența satului din registrul de dijme papale din 1332-1339 în care sunt pomenite toate satele cu populatie catolică ce aveau obligații față de scaunul papal. Nu se știe când a fost înființată parohia din Nădășelu, dar la data de 2 februarie 1699 printre cei 40 de preoți din jurul Clujului convocați la Berindu pentru a se hotărî dacă acceptă sau nu unirea cu Roma, se număra și preotul din Nădășelu.

În ceea ce privește preocupările locuitorilor din localitatea Nădășelu regăsim agricultura, creșterea animalelor și pomicultura, activități fundamentale pentru o așezare rurală. Datorită apropierii de municipiul Cluj-Napoca există localnici care lucrează în mediul urban în diferite domenii, existând și persoane care activează în străinătate. 

2. Istoricul bisericii parohiale

În localitatea Nădășelu există o biserică veche din piatră care a fost sființită în anul 1813. Biserica nouă, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost ridicată între anii 1954-1959 din contribuțiile credincioșilor și a instituțiilor bisericești superioare, lucrările fiind executate de meșteri locali ajutați de credincioșii parohiei. Locașul de cult a fost clădit din piatră și cărămidă în stil neo-bizantin și a fost conceput în formă de cruce cu o lungime de 25 de metri și o lățime de 9 metri. Pictura din interiorul bisericii a fost realizată de către pictorul Ioan Mureșan din Cluj-Napoca iar în anul 1996 biserica a fost resfințită de către Preasfințitul Irineu Bistrițeanul, arhiereu vicar la acea vreme a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. În biserică nu se păstrează obiecte de cult vechi sau obiecte de patrimoniu.

Şirul preoţilor care au păstorit de-a lungul vremii Parohia Ortodoxă Nădășelu şi al căror nume s-a păstrat este următorul: Pr. Virgil Horga (1942-1956), Pr. Aurel Varga (1956-1976), Pr. Gligor Zai (1976-2004) și Pr. Ciprian Ioan Marc (2004-prezent).

3. Cimitirele

Parohia Ortodoxă Nădășelu deține și administrează un cimitir în curtea căruia se află zidurile bisericii vechi, situat pe dealul de sud, fiind un cimitir dedicat tuturor locuitorilor din Nădășelu, chiar şi celor de alte confesiuni.

4. Activități culturale și filantropice în trecut

Asemeni şcolilor săteşti din părţile Ardealului, şcoala din satul Nădășelu şi-a deschis porţile la iniţiativa şi sub patronajul Bisericii din localitate. În parohie au fost organizate de-a lungul vremii serbări tradiționale, șezători, hramul bisericii și alte evenimente dedicate sătenilor.

5. Profilul actual al parohiei

În prezent, Parohia Ortodoxă Nădășelu cuprinde un număr de 223 de credincioși și este păstorită din anul 2004 de către Pr. Ciprian Ioan Marc. Prin grija părintelui paroh se organizează în parohie activități cateheticeși recreative cu tinerii și copiii. De asemenea, pentru înfrumusețarea slujbelor a fost demarat un program de cântare corală.

Din perspectivă filantropică și socială în Parohia Ortodoxă Nădășelu au fost demareate programe de îngrijire și ajutorare a persoanelor bolnave și sărace. De asemenea, prin grija părintelui paroh a fost demarat un program filantropic de asistare și sprijinire a familiilor tinere și a celor cu mulți copii și cu posibilități materiale reduse.

Bibliografie

1. Simon András, Gáll Enikő, Tonk Sándor, Lászlo Tamás, Maxim Aurelian, Jancsik Péter, Coroiu Teodora, Atlasul localităților județului Cluj, Ed. Suncart. ISBN 973-864300-7, Cluj-Napoca, 2003.

2. Dan Ghinea, Enciclopedia geografică a României, Ed. Enciclopedică, ISBN 978-973-45-0396-4, Bucureşti, 2000.

↓
error: ©2016-2024 copyright