Ţermure Ioan  0751 740 442

PAROHIA ORTODOXA MUNTELE RECE

1. Istoricul comunității parohiale

Parohia Ortodoxa Muntele Rece face parte din Protopopiatul Ortodox Huedin și este păstorită de preotul paroh Țermure Ioan din anul 2008 pana in prezent. Localitatea Muntele Rece, împreună cu satele Măguri și Măguri Răcătău formează comuna Măguri Răcătău. Este situată în județul Cluj, la 36 km de Cluj-Napoca și la 12 km de Măguri Răcătău. Numele Muntele Rece vine de la un izvor cu apă foarte rece. Aşezarea Muntele Rece este cea mai mică din cadrul comunei (atât după numărul de locuitori, cât şi după suprafaţa ocupată) şi cuprinde şapte cătune: Mâţeşti, Păltinei, Bordeşti, Cerc, Dodeşti, Râşca, Baltaşi și Busesti. Suprafaţa ocupată de locuinţe totalizează 97.77 ha (valoare în care sunt cuprinse şi suprafeţele cătunelor).

Comunitatea dispune de două școli: o școală cu clasele I-VIII la Mâțești și o școla cu clasele I-IV la Busesti și de o grădiniță frecventate de 21 preșcolari și peste 80 școlari.

Din punct de vedere economic locuitorii comunei traiesc din vanzarea lemnului, a fructelor de padure si din activitati turistice.

2. Istoricul bisericii parohiale

In parohie sunt 3 biserici, o casa parohiala si o manastire inchinata eroilor din cel de-al doilea razboi mondial.

Prima biserica construita in aceasta parohie datează din secolul al XVIII-lea (anul 1772) și purta hramul ,,Invierea Domnului” sau dupa alte surse ,,Sfanta Treime”. Biserica era construită din lemn de brad, modul de îmbinare a grinzilor în coadă de rândunică. Era așezată pe o fundație de piatră. Având pronaosul și naosul dreptunghiulare, biserica avea absida altarului decroșată, poligonală cu cinci laturi. Pronaosul era podit cu scânduri și susținea turnul ce avea galería deschisă cu arcade semicirculare și coif octogonal. Naosul avea o boltă semicilindrică. În altar bolta era semicilindrică pe lungimea pereților laterali, aceasta continuându-se prin triunghiuri sferice în dreptul celorlalți pereți ce formau absida altarului. Aceasta biserica a fost monument istoric, insa din nefericire a ars in data de 2 iunie 1995 din cauza descarcarilor electrice. Tot atunci a ars și arhiva parohiei care se afla in biserica.

Cu ajutorul lui Dumnezeu si sub conducerea preotului paroh Sabo Ovidiu s-a inceput construirea unei noi biserici tot din lemn pe locul celei vechi. Biserica (13 m L pe 7 m l) s-a construit cu ajutorul oamenilor din parohie precum si cu ajutorul unor padurari care au donat lemnul. Pictura este poligravata pe lemn. Lucrările s-au încheiat în 1999 și noua biserică cu hramul ,,Pogorarea Sfantului Duh”era sfințită de catre episcopul Vasile Someșanul. Biserica este situată in catunul Rasca vis a vis de casa parohiala la o altitudine de 1050 de metri, locul fiind unul deosebit de frumos. Comunitatea de aici se compune din 350 suflete.

A doua biserica a parohiei poartă hramul Sfinti Apostoli Petru si Pavel și este situată pe muntele Dobrini (10m L pe 5 m l). A fost construita intre anii 1998-1999 de catre brigaderul Prigoana Valer si padurarul Goia Traian cu ajutorul oamenilor din parohie. Biserica inca nu este terminata in intregime pentru a putea fi tarnosita, insa in urmatorii ani se va avea in vedere si acest lucru. Este construita din lemn si se slujeste in ea doar pe timpul verii, in sarbatorile ce cad in timpul saptamanii, atunci cand oamenii ies cu animalele la munte.

În Filia Matesti, situata la intrarea in Muntele Rece se află a treia biserică din parohia noastră. Biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir s-a înălțat in timpul vrednicului preot Toadere Dumitru (1974-1992). Constructia bisericii (12 m L pe 7 m l) a început in anul 1976, prima slujba oficiata in ea a avut loc în anul 1982, iar sfintirea ei s-a făcut în 1985 de catre episcopal Iustinian Tira Maramuresanul.

Pana in anul 2008 in aceasta biserica un s-au mai facut lucrari de renovare, insa incepand cu anul 2008 sub pastoratia părintelui Țermure Ioan, cu ajutorul crestinilor din filie, a Consiliului Judetean Cluj, a Consiliului Local Maguri Racatau, s-a reusit acoperirea acesteia cu tabla lindab. Cu ajutorul crestinilor s-a pus de asemenea o centrala temica,geamuri termopan, iar din donatiile unor credcinciosi cu suflet s-a pus o troita frumoasa la intrare, pavaj pe aleea bisericiiTot acum a fost înzestrată biserica cu obiecte necesare activitatiilor liturgice (chivot, sfesnice, acoperaminte, vesminte, carti liturgice etc). În prezent filia Mățești se compune din 550 de credincioși.

3. Cimitirele

Parohia dispune de două cimitire: unul în catunul Rasca (2605 mp) iar altul în catunul Busesti (1400 mp).

4. Profilul actual al parohiei

Comunitatea din parohie se compune din 350 suflete, iar cea din filie din 550 credinciosi. Parohia desfasoara activitati catehetice, culturale si filantropice. În preajma marilor sărbători, organizăm spectacole cu copiii, legate de specificul sărbătorii respective (de exemplu: de Crăciun, colinde, cântece de Crăciun, Irozii, Steaua, ş.a.). Alte activități: spectacole de caritate, spectacole folclorice, de ziua copilului.

Bibliografie:

1. Coriolan Suciu, Dicționar istoric al localităților din Transilvania, 2 volume, Iași, Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1967 – 1968.

2. Simon András, Gáll Enikő, Tonk Sándor, Lászlo Tamás, Maxim Aurelian, Jancsik Péter, Coroiu Teodora, Atlasul localităților județului Cluj, Editura Suncart. Cluj-Napoca, 2003. 

3. Dan Ghinea, Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, București, 2000.

↓
error: ©2016-2024 copyright