Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a săvârșit marți, 27 iulie 2021, Sfânta Liturghie la așezamantul monahal din localitatea clujeană Dâncu, ocrotit de Sfântul Pantelimon.

Hramul mănăstirii clujene de la Dâncu a fost sărbătorit prin Sfânta Liturghie arhierească. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a arătat, cu acest prilej, că „Sfântul Pantelimon, fiind iubitor de oameni, în mod special de creștini, de cei bolnavi, punea în practică învățătura Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că iubirea creștină nu e o teorie, ea se manifestă prin fapte concrete”. Iertarhul a amintit de cele șapte fapte ale milei trupești și i-a îndemnat pe cei de față să fie alături de suferinzi, urmând modelul Sfântului Pantelimon.

„A-i cerceta pe cei bolnavi – ne aducem aminte de această faptă a milei trupești, mai ales astăzi, când îl sărbătorim pe Sfântul doctor și tămăduitor Pantelimon. Ar fi tare bine să-i cercetăm pe cei în suferință, în special pe cei din spitate. În ultima perioadă, motivându-ne că e pandemie, nu ne-am prea dus să-i cercetăm pe cei bolnavi, dar ar trebui să mergem și să înțelegem cât de importantă este iubirea creștină pe care a pus-o în practică Sfântul Pantelimon”.

La finalul slujbei, starețul Cleopa Dobocan a adresat mulțumiri celor prezenți și celor care au sprijinit lucrările care se desfășoară la mănăstire. Cu această ocazie, ierarhul l-a hirotesit protosinghel.

Mănăstirea a fost înființată în anul 2014, la inițiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei, datorită depopulării satului Dâncu. Slujbele se oficiază, momentan, într-o bisericuță de lemn, cu hramul „Învierea Domnului”, ce datează din anul 1750. Lăcașul de cult a fost strămutat aici, în 1862, din Valea Drăganului, și adăpostește o colecție de icoane pe lemn, mare parte realizate de Nechita Zugravu. În momentul de față, se lucrează la ridicarea complexului monahal, unde va fi amenajat și un paraclis, cu hramul „Sfântul Pantelimon”.

↓
error: ©2016-2024 copyright