Pr. Pavel Condrea 0720.139.418

PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ MĂRGĂU

1 .Istoricul comunitatii parohiale

Parohia Ortodoxa Romana Margau face parte din Protopopiatul Ortodox Huedin și este păstorită de părintele Condrea Pavel-Catalin din 1992.

Localitatea Margau este situata in vestul judetului Cluj. Ea este atestată documentar din anul 1200.

2. Istoricul bisericii parohiale

Biserica cu hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” a fost zidita intre anii 1804-1810 și este monument istoric de arhitectura. Ea are forma de nava, cu o lungime de 20 m si o latime de 8 m, cu ziduri groase de piatra de 1 m si boltile din caramida. Pictura a fost realizata intre anii 1995-1997, in tehnica fresca de pictorul Paul Bataiosu

Preoții care au păstorit această parohie sunt: Andrei Ungur (1340), Nicolae Ungur, Luca, Ioan, Dimitrie, Avram, Daniil, Simion, Florian, Iosif, Pantelimon, Dimitrie, Petru, Onisel sau Ioan, Luca, Ioan Ungur, Daniel Ungur, Simion Ungur, Teodor Ungur (1777-1798), George Ungur, Petru Ungur (1800-1801), Ioan Ungur senior (1801-1823), Ioan Ungur junior (1824-1866), Alexandru Fodor, Ioan Papiu, Aurel Urzica, Romul Romuntan, Ioan Irimies, Sabin Trutia, Cosma Iustin, Sima Valeriu (1964-1974), Ioan Ivanciuc (1974-1976), Pop Gheorghe (1976-1991) și Pavel Condrea (1992-prezent)

3. Istoricul bisericii monument istoric

Batrana Cronica a Margaului ne spune ca inaintasii nostri inainte de a se muta (1342), o parte din ei, din Goronet – vechea vatra a satului – aveau “bisericuta de gorun ce a fost pe un varf de damb, ce sta de-a dreapta, cum iesi pe paraul Goronetului”, loc ce poate fi indentificat fara efort.

Mutandu-se pe valea Margauta, in sus, cel dintai lucru a fost zidirea noii biserici din lemn de gorun. Prima biserica construita pe vremea preotului Andrei Ungur, pe actuala vatra a satului in 1342, in locul numit Preluca Soarelui, a dainuit vreme de 162 de ani dupa care a fost daramata si in anul 1506 s-a construit o noua biserica din piatra. Este important nu numai ca locuitorii satului au reusit sa isi construiasca biserica, ci si faptul ca au construit-o din piatra, ceea ce pentru romani, in vremea respectiva, era interzis. Materialul ales de ei pentru zidirea bisericii este o expresie a tariei credintei avute, cat si a statorniciei lor pe aceste tinuturi. In anul 1735 se face zidul de piatra din jurul bisericii si al cimitirului de catre Stefan Dumitru, dupa cum rezulta din inscriptia sapata in partea exterioara a zidului catre scoala.

In anul 1744 se zideste turnul bisericii si se face clopotnita, care este si la actual biserica, fapt cunoscut din inscriptiile aflate acolo. Cea de-a doua biserica a fost trasnita de fulger si a ars in anul 1798. Atunci, pe timpul protopopului Daniil Ungur s-a luat hotararea: “sa supuna toata padurea de brad a bisericii din hotarul Margaului sub dare, pe seama zidirii bisericii ce s-a trasnit in anul 1798, din care a ramas zidul de piatra ce sustine turnul”. Constructia bisericii a inceput in anul 1804. Biserica este opera maestrului zidar Balog Antal din Cluj, care a lucrat intre anii 1804-1810. Lucrarea este intrerupta apoi din cauza “foametei celei mari” dintre anii 1814-1817 si constructia este terminată in anul 1835 pe timpul preotului Ioan Ungur senior, autorul Cronicii Margaului. Pictura bisericii a fost executata de catre pictorul zugrav Solyom Ignatiu de Jula, comuna Borsa, jud. Cluj, care a lucrat intre anii 1828 si 1835. Biserica a fost sfintita de catre episcopul de Blaj, Ioan Lemeni, la 8 septembrie 1840. Intr-o insemnare in Cronica Margaului se mentioneaza faptul ca pentru zidirea bisericii s-au achitat 5955 florini valutari, adica 5955 de zloti.

In 1845 se cumpara un clopot de 515 kg cu suma de 1099 florini, turnat la Cluj despre care tot cronica spune: “Numai Dumnezeu ma stie cum le-am scapat de nu le-au dus ungurii in 1848 sa faca tunuri din ele”. In anul 1912 s-a acoperit turnul bisericii, de data aceasta cu tabla, s-a reparat acoperisul, s-a repictat biserica de catre Ioan Pop din Buciumi, jud. Salaj si s-au facut alte imbunatatiri.

Izbucnirea primului razboi mondial se  resimte si in Margau, atat prin jerta fiilor satului cazuti pe frontul de lupta, cat si prin faptul ca s-au luat de la biserica 3 clopote pentru confectionarea de armament. In locul lor au fost cumparate alte doua in 1923 si inca unul in greutate de 500 kg (in 1937), cu bani de la credinciosi si de la prefectura judetului. In anul 1963 se introduce curentul electric in biserica, se zideste peretele despartitor dintre turn si biserica femeilor si se acopera zidul care imprejmuieste biserica si cimitirul. Intre anii 1995-1996 s-a implinit o mai veche dorinta a credinciosilor, picture interioara a bisericii. Prin jertfelnicia credinciosilor din Margau precum si a fiilor satului din Bucuresti si alte localitati, prin grija preotului paroh Pavel Condrea a fost executata lucrarea actuala de pictura in tehnica fresca de catre pictorul bisericesc Paul Bataiosu. In luna mai a anului 1997 lucrarile de reinnoire a bisericii au fost binecuvantate de catre P.S. Episcop Irineu Bistriteanul care a oficiat Sfanta Liturghie insotit de un sobor de preoti din satele vecine .

In anii 2000-2004 au avut loc alte lucrari de reparatie cum ar fi: tencuirea exterioara a bisericii, reparatia acoperisului, a gardului imprejmuitor, si inlocuirea celor doua troite de la intrarea in biserica. In iulie 2004 P.S. Vasile Somesanul a binecuvantat aceste lucrari in cadrul Liturghiei Arhieresti organizata cu prilejul intalnirii fiilor satului. In anii 2009-2010 au avut loc alte lucrari de reparatii si consolidare. Astfel s-a reparat acoperisul bisericii acoperindu-se cu sindrila de brad, lucrare executata de mesterii din Albac, s-a reparat iconostasul si s-a inlocuit padimentul bisericii cu parchet de stejar in Sfantul Altar si scandura de brad in restul bisericii. In data de 25 iulie 2010 a avut loc o noua intalnire a fiilor satului si lucrarile executate la biserica au fost binecuvantate prin rugaciunile P.S. Vasile Somesanul care a oficiat Sfanta Liturghie insotit de un impresionant sobor de preoti. Imbracata in haina noua si impodobita cu tot ce au credinciosii satului mai frumos, biserica isi asteapta fiii sa ii primeasca in fiecare duminica, iar vara si pe cei stabiliti in Bucuresti sau in alte localitati ale tarii, manati de dorul revederii satului, al bisericii, al rudelor si al mormintelor celor dragi care isi dorm somnul de veci in cimitirele satului. Dar cu fiecare an ce trece tot mai putin suntcei care pastreaza legatura cu satul.

4. Cimitirul

Cimitirul parohial in suprafata de 4200 mp este proprietatea parohiei.

5. Profilul actual al parohiei

Parohia se compune din 330 de credinciosi ortodocsi. Activitate culturala: camin cultural unde se organizeaza colinde de Craciun si seri duhovnicesti; activitate filantropica: pachete cu produse alimentare oferite varstnicilor si persoanelor nevoiase inainte de Pasti si Craciun.

Bibliografie:

1. Pr. Condrea Pavel-Catalin, “Monografia parohiei Margau”, Lucrare de licenta, anul 1997.

2. Pr. Gheorghe Dragos Braica, “Margau, pagini de istorie”.

3. Coriolan Suciu, Dicționar istoric al localităților din Transilvania, 2 volume, Iași, Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1967 – 1968.

4. Simon András, Gáll Enikő, Tonk Sándor, Lászlo Tamás, Maxim Aurelian, Jancsik Péter, Coroiu Teodora, Atlasul localităților județului Cluj, Editura Suncart. Cluj-Napoca, 2003. 

5. Dan Ghinea, Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, București, 2000.

↓
error: ©2016-2024 copyright