Pr. Dorinel Aşchilean   0740 046 723

PAROHIA ORTODOXĂ MĂGURI-RĂCATĂU

A. Istoricul comunităţii parohiale

Parohia Ortodoxă Romană Măguri-Răcatău face parte din Protopopiatul Huedin și este păstorită de preotul paroh Aşchilean Dorinel, din anul 1992.

Localitatea Măguri-Răcătău se află în Munti Apuseni, pe firul raului Someşul Rece. Populaţia totală a comunei Măguri Răcătău conform recensămintelor era în 1977- 3406 locuitori, în 1992-2567 locuitori, iar în 2002-2411 locuitori. În sat, la recensământul din 1977 erau 1044 locuitori, în 1992 erau 889 locuitori, iar în 2002 numai 859.

Satul este nou, aproximativ de 150-180 ani și s-a închegat în jurul fabricii de cherestea existentă aici, devenind centru de comună. În Comuna Măguri-Răcătău există post de poliţie, cămin cultural, dispensar veterinar şi uman, bibliotecă, grădiniţă şi şcoală cu clasele I-VIII. Tot aici a luat naștere un Muzeu istoric la şcoala cu Clasele I-VIII, în care sunt expuse diferite articole vechi găsite la localnici sau descoperite pe teritoriul comunei.

Principalele activităţi de tip industrial din comuna Măguri Răcătău sunt legate de exploatarea lemnului. Din 1935, în reşedinţa de comună, a existat o fabrică de cherestea cu producţie însemnată şi numeroşi salariaţi (cca 200). Afectată de inundaţii după 1975 şi-a restrâns tot mai mult activitatea. În prezent nu mai funcţionează şi clădirile sunt puternic degradate. După 1989, tăierea şi debitarea lemnului a devenit o activitate cvasi-generalizată, fiind aproape singura sursă de venit pentru locuitori. Creşterea animalelor a rămas pe locul al doilea, în faţa preocupării mult mai rentabile de a tăia pădurea şi a prelucra brut materialul lemnos.

B. Istoricul biserici parohiale

In anul 1961 un credincios cu numele Dranda Gavril a donat imobilul unei mori din lemn de forma dreptunghiulara la care s-a atasat in fata un turn central pe sub care e intrarea, iar in spate un altar. Sfintirea s-a facut la data de 23 mai 1965 de catre IPS Parinte Arhiepiscop Teofil Herineanu. Până în 1967 parohia a fost filie la satul Măguri. Din 1967 a devenit parohie de sine statatoare, fiind in subordinea Protopopiatului Ortodox Huedin. Tot in acest an credinciosii au construit o casa parohiala din lemn. Intre anii 1978-1982, sub indrumarea pr paroh Danciu Gheorghe, s-au construit doua turnuri laterale de turnul central, s-a tencuit in exterior si pictat in interior, iar resfintirea a avut loc in iulie 1982, fiind oficiata de catre PS Sa Iustinian Chira Maramuresanul. In timp tencuiala s-a degradat si a afectat o parte a peretilor exeriori ai bisericii, impunandu-se o interventie salvatoare. Asfel in perioada 2000-2002 sub coordonarea pr. paroh Aschilean Dorinel, s-a executat o reparatie capitala atat in in interior, unde a fost curatata pictura, refacuta instalatia electrica, marit spatiul pentru credinciosi si schimbat mobilierul, cat si in exterior unde a fost inlocuita tencuiala cu sindrila, acoperita biserica cu tabla Lindab, construită o terasă acoperită in fata bisericii si altele. Tot acum s-a ridicat un monument al eroilor in curtea bisericii, intrucat nu era inainte unul in comuna. Resfintirea bisericii si sfintirea monumentului s-a savarsit la data de 29 septembrie 2002, de catre P.S. Parinte Episcop – vicar Vasile Somesanul, inconjurat de un  sobor de preoti, in prezenta unui mare numar de credinciosi. De asemenea a luat parte la eveniment si armata cu garda militara si fanfara.

Biserica are formă de navă cu dimensiunea navei de 6x12m, iar al altarului 4x5m. Materialul de construcţie folosit a fost lemnul de brad. Pictura a fost realizată între ani 1980-1982 în ulei de către pictorii Ungureanu şi Constantinescu.

Preotii care au pastorit  din 1967, cand a devenit parohie, sunt urmatorii:  Pr. Nicolescu Emil  1967-1971; Pr. Ierom. Petrinca Iustinian 1971-1973; vacanta  1973-1974, administrata de Pr. Tuluceanu Tudor de la Parohia Somesul Rece; Pr.Danciu Gheorghe 1974-1988; Pr. Platon Ioan 1988-1990; vacanta 1990-1992, administrata de Pr Crisan Vasile de la Parohia Somesul Rece si Pr. Bancos Vasile din Cluj; 1 Iulie 1992 -azi Pr. Aschilean Dorinel.

C. Cimitirul în suprafață de 500 mp se află langă biserică și este în proprietatea primăriei, dat administrat de biserică.

D. Profilul actual al parohiei

În prezent, comunitatea se compune din 400 de credincioși in parohie si 360 in filia Teleni, în total 760. Parohia organizează activitati pastoral misionare, filantropice (cutia milei şi diferite colecte), catehetice (cateheze susţinute în posturile de peste an precum si cateheze la fiecare vecernie), culturale (program cu copii la Sărbătorile Mari)

FILIA TELENI

A. Istoricul comunitatii parohiale

Filia Teleni aparține de Parohia Ortodoxă Măguri-Răcătău și este păstorită de părintele Aschilean Dorinel din anul 1992.

Localitatea Teleni se află în Munti Apuseni, în masivul munţilor Gilăului, pe firul raului Someşul Rece, în județul Cluj. Satul este nou, format in ultimii 150 de ani, din familii coborate de pe munte in vale si din familii asezate in jurul primei hidrocentrale din Apuseni, care aveau locul de munca aici. Populatia filiei numara in jur de 360 de locuitori, in scadere fata de ultimii 30 de ani. Locuitorii se ocupă cu exploatarea lemnului şi creşterea animalelor

B. Istoricul bisericii

Conform unei legende preluata de batranii locului din gura stramosilor lor, in anul 1825 un grup de muncitori italieni care lucrau la exploatarea forestiera din zona, au gasit un bulgare mare de gheata care, in ciuda faptului ca era in luna august, nu se topea. Acestia fiind uimiti de acest fenomem, dar si credinciosii, au intuit ca este o minune divina si au apelat la preotul romano-catolic din localitatea Floresti. Acesta venind la fata locului, a savarsit o slujba in urma careia gheata s-a topit. Ei au interpretat aceste intamplari ca un semnn ceresc ca aici trebuie inaltata o biserica. Astfel a fost construita o mica biserica din lemn de 20 m patrati (5x 4m), plus un mic altar si au pus hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, sarbatorit la 15 august. Pana in 1918 se slujea aici doar de hram, alternativ romano-catolicii si ortodocsii. Apoi a fost abandonata pentru o perioada buna de timp și a ajuns depozit de canepa.

Inmultindu-se locuitorii pe firul raului Somesul Rece unde este situata biserica, in anul 1957 a fost marita cu 30 m patrati, adaugandu-se 6m la lungimea ei. Ea a fost repusă in functiune prin tarnosirea acesteia in cultul ortodox de catre episcopul ortodox de la Episcopia Vadului, Feleacului si Clujului. Intre anii 1986-1988, pr. paroh Danciu Gheorghe a realizat lucrari majore la sfanta biserica ce au constat in pictura interioara, construirea unui nou altar, a boltii si a turlei, precum si a doua abside laterale, suprafata totala utila extinzadu-se cu inca 52 m patrati. Dintre credinciosi s-a implicat profund material si fizic cantaretul bisericii Filip Iosif cu sotia Ecaterina, precum reiese din Pisania de la acea vreme. Biserica a fost resfintita in luna iunie 1988 de catre I.P.S. Parinte Arhiepiscop Teofil Herineanul. Se spune ca la construirea altarului original s-au folosit sapte feluri de lemn: brad, mesteacan, plop, ulm, stejar, fag si paltin. La noua constructie s-au folosit doar rasinoase: molid si brad.

In anul 2003 au inceput lucrarile de renovare a sfintei biserici in interior si exterior, impuse de starea de degradare a acesteia. Astfel, la exterior a fost reparat acoperisul de tabla, a fost revopsita biserica integral, au fost schimbate toate geamurile si usa de la intrare, a fost construita o terasa la intrare ce foloseste si ca altar de vara cu pictura exterioara si sculptura. In interior a fost curatata pictura de fum si impuritati, a fost adus la nivel naosul cu pronausul (inainte era mult mai inalt pronaosul decat naosul) fiind desfiintata despartitura dintre ele, s-a construit o camera pentru marturisire langa absida din  dreapta, a fost refacuta si imbunatatita instalatia electrica, a fost inlocuit iconostasul cu unul nou din stejar si icoanele toate noi, s-au schimbat toate stranile in biserica si scaunul arhieresc in altar, precum si alte interventii mai mici. Retarnosirea bisericii a avut loc la 22 iulie 2007, savarsita de catre P.S.Parinte Episcop – vicar Vasile Somesanul, inconjurat de un sobor de preoti, in prezenta unui mare numar de credinciosi.

Biserica are formă de cruce (14x5m), iar materialul folosit la construcţie a fost lemnul.

Pictura este în ulei realizată în 1987 și 1988 de pictorii Ungureanu şi Constantinescu.

Preotii care au pastorit la biserica  cu hramul  “Adormirea Maicii Domnului ” din Teleni : filie la parohia Somesul Rece din 1957 pana in 1974, apoi din 1974 filie la parohia Maguri-Racatau pana azi;  pana in 1963 la Parohia Somesul Rece a fost Pr. Stanescu; Pr. Sancraian Ioan 1964-1973; Pr. Tuluceanu Tudor 1973-1974; Pr. Danciu Gheorghe 1974 – 1988; Pr. Platon Ioan 1988 – 1990; vacanta 1990 – 1992, suplinita de Pr. Crisan Vasile de la Parohia Somesul Rece si Pr. Bancos Vasile din Cluj; Pr. Aschilean Dorinel  1 iulie 1992 – azi.

C. Cimitirul. În cătunul Uzină există un cimitir în suprafaţă de 2000 mp din fondul Romsilva administrat de parohie.

E. Profilul actual al filiei.

Numarul de credincioşi este 360. În Teleni desfășurăm activităţi pastoral misionare (Sfinte Slujbe, Taina Spovedaniei, Hramuri,Vizite pastorale, filantropice (cutia milei si diferite colecte) și catehetice (cateheze in posturi şi la vecernii).

Bibliografie:

1. Coriolan Suciu, Dicționar istoric al localităților din Transilvania, 2 volume, Iași, Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1967 – 1968.

2. Simon András, Gáll Enikő, Tonk Sándor, Lászlo Tamás, Maxim Aurelian, Jancsik Péter, Coroiu Teodora, Atlasul localităților județului Cluj, Editura Suncart. Cluj-Napoca, 2003. 

3. Dan Ghinea, Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, București, 2000.

 

↓
error: ©2016-2024 copyright