Doua volume ce cuprind studii despre obiceiurile, tradițiile și muzica vocala și instrumentala din mai multe zone ale județului Cluj, realizate de cântareți de muzica populara și instrumentiști, vor fi lansate duminica, 1 martie 2020 la Huedin. Intitulate „Tineri folcloriști clujeni”, carțile au aparut la editura „Tradiții clujene” a Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.

„Aparitia unor noi cercetatori, care continua munca înaintasilor din perspectiva aprofundarii cercetarii culturii nationale, înseamna un lucru bun si demn de lauda. Ei nu se ocupa doar cu interpretarea folclorului muzical pe scena, ci si cu studierea lui, ducând ideea de cunoastere integrala a domeniului în care lucreaza, inclusiv pe latura teoretico-stiintifica”, arata în prefața volumelor coordonatorul proiectului, etnomuzicologul Mircea Cîmpeanu.

Cu aceasta ocazie, este organizat și un spectacol folcloric, ce va fi susținut de cântareți și instrumentiști din judetul Cluj, acompaniați de Orchestra Profesionista „Cununa Transilvana”, dirijor prof. Ovidiu Barteș, care va precede lansarea celor doua volume. Locuitorii orașului se vor bucura de cântecele interpreților vocali: Marinela Zegrean Istici, Mariana Morcan, Catalin Nistor, Florina Trif, Claudiu Ciotleuț, Alexandru Potra și Grigore Sâmboan. Totodata, vor evolua instrumentiștii: Florin Ciorte (saxofon), Cristina Cosma (vioara) și Petre Gligan (vioara), alaturi de Ansamblul „Junii Vladesei” din Huedin.

Manifestarea, intitulata sugestiv „Tradiții clujene de Marțișor, la Huedin”, va debuta la ora 16.00, la Casa de Cultura din Huedin. Cei prezenți la eveniment vor putea sprijini activitatea Serviciului de Asistența Comunitara din cadrul Protopopiatului Huedin, prin achiziționarea de marțișoare de la standurile amplasate în holul Casei de Cultura a orașului.

„Aceste marțișoare sunt deosebite și unicate, cu tematica specifica primaverii. Ele reprezinta o adevarata opera de arta în miniatura și au fost pictate manual pe sticla de Mirela Lupuțan, pedagog social și Nicoleta Bucșa, asistent social al Serviciului de Asistența Comunitara. Banii adunați din vânzarea marțișoarelor vor fi folosiți în scop caritabil, pentru beneficiari, copii, vârstnici și familii nevoiașe de pe raza Protopopiatului”, a precizat pentru radio Renașterea parintele protopop de Huedin, Dan Lupuțan.

↓
error: ©2016-2023 copyright