În 2 mai 2023, a avut loc la sediul Protopopiatului Ortodox Român Huedin, lansarea volumului comemorativ ,,100 de ani de la instalarea părintelui Aurel Munteanu ca protopop ortodox român al Huedinului”, avându-i coordonatori pe Prof. Mădălin-Sebastian Lung și Pr. Protopop Dan-Ionuț Lupuțan, volum apărut la editura Limes din Cluj-Napoca, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Evenimentul a început cu o slujbă a parastasului pentru părintele martir Aurel Munteanu, oficiată în fața statuii care-l reprezintă, apoi clericii și credincioșii din protopopiat și din afara protopopiatului, s-au îndreptat spre sala de conferințe unde a avut loc lansarea volumului. Protopopul Huedinului, Dan Lupuțan, a deschis evenimentul, subliniind o seamă de activități din acest an și mulțumind tuturor celor prezenți. De la prezidiu au vorbit despre volum: cercetătorul Vasile Todincă de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, cercetătorul Mircea-Gheorghe Abrudan de la Institutul de Istorie ,,George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, prof. dr. Cristian-Claudiu Filip de la Liceul Teoretic ,,Octavian Goga” din Huedin, iar evenimentul a fost moderat de către prof. arhiv. Mădălin-Sebastian Lung. După alocuțiunile celor din prezidiu, au luat cuvântul distinse cadre didactice precum: dna Lucia-Elena Locusteanu, dna Maria Vaida, dl Nicolae Șteiu. De asemenea, câteva cuvinte au fost adresate și de către dna Alexandra Cotae, respectiv dl Horea Matiș. Între alocuțiunile vorbitorilor, câteva momente muzicale patriotice au fost prezentate de către grupul Craii Măgurii de la Bucea, grup coordonat de părintele Mircea Dejeu.

Volumul lansat conține 13 poezii, 4 studii, 3 note de lectura și un bogat material documentar și fotografic. La realizarea acestui volum au contribuit membri din Uniunea Scriitorilor din România, cadre universitare și preuniversitare, preoți și cercetători științifici.

Banii obținuți din vânzarea volumului vor fi direcționați spre lucrările de renovare a Catedralei Moților din Huedin, ctitorie a protopopului martir Aurel Munteanu.

Coordonatorii aduc mulțumiri alese celor 20 de personalități care au contribuit la realizarea volumului, toți într-un suflet pentru a-l comemora pe protopopul martir Aurel Munteanu, respectiv mulțumirile se îndreaptă spre toți clericii și credincioșii prezenți la încă o binemeritată comemorare a protopopului martir Aurel Munteanu al Huedinului, României și întregii Biserici Ortodoxe. Nădăjduim că acest nou volum lansat va fi încă o piatră de temelie în viitorul proces de canonizare al părintelui martir Aurel Munteanu.

Foto: Lonay Arthur
Mulțumiri celor de la Casa Alesia din Poieni!

↓
error: ©2016-2023 copyright