Cântăreții bisericești din cuprinsul Protopopiatului Ortodox Huedin, au participat joi, 9 noiembrie 2023, la conferința intitulată: Cântărețul bisericesc – frumusețea și dificultățile unei misiuni, susținută de preotul lect. univ. dr. Daniel Mocanu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Conferința s-a desfășurat la sediul Protopopiatului Huedin și a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei al Clujului, la inițiativa protopopului de Huedin, preotul Dan Lupuțan.

Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârşit în Paraclisul Sfinții Trei Ierarhi, al Protopopiatului Huedin.

Apoi, în sala de ședințe a protopopiatului, părintele protopop, a adresat un cuvânt de bun venit părintelui profesor și cântăreților bisericești prezenți.

Parintele lect. univ. dr. Daniel Mocanu, le-a vorbit cântăreților despre importanța misiunii lor, oferindu-le, totodată, sfaturi practice pentru o bună conduită: ,,Cântărețul bisericesc cântă și se jertfește ca să-i odihnească pe cei din biserică. În momentul în care cânți, te pregătești pentru întâlnirea cu Hristos. Nu numai clericii trebuie să se pregătească trupește și sufletește pentru slujba de a doua zi, ci și cântărețul bisericesc. În Biserică, după preot, cântărețul este următorul în ierarhie. Este nevoie de o trăire duhovnicească aparte și de rugăciune, de pravilă, două elemente principale pentru participarea la Sfânta Liturghie’’.

Conferința s-a încheiat cu luări de cuvânt din partea celor prezenți precum și cu o rugăciune de pomenire, pentru doi dintre cântăreții protopopiatului, trecuți la cele veșnice, săptămâna trecută.

În semn de apreciere și recunoștință, părintele protopop Dan Lupuțan, i-a oferit părintelui lect. univ. dr. Daniel Mocanu, Diploma Comemorativă Centenarul alegerii Părintelui Aurel Munteanu ca protopop ortodox al Huedinului, 1923-2023.

Această activitate se înscrie în tematica Anului comemorativ 2023, dedicat de către Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române imnografilor și cântăreților bisericești.
Foto: Arthur Lonay

 

↓
error: ©2016-2023 copyright