Duminică, 3 noiembrie 2019, credincioșii din Parohia Călățele și Filia Călățele Pădure, Protopopiatul Huedin, și-au întâmpinat noul paroh, în persoana părintelui Marcu Sorin-Iovian.
Evenimentul deosebit din viața parohiei a avut loc în biserica parohială din Călățele și a fost precedat de slujba Sfintei Liturghii, săvârșită în sobor de preoți, din care au făcut parte: părintele Lupuțan Dan – protopopul de Huedin, părintele Marcu Sorin-Iovian – noul paroh și părintele Șaitiș Horea, preot paroh la Bociu. În cadrul Sfintei Liturghii s-a rostit o ectenie pentru sufletul preotului Șaitiș Aurel, fostul paroh, adormit întru Domnul. Cuvântul de învățătură, cu referire la Evanghelia Duminicii a 22-a după Rusalii, a fost rostit de părintele protopop Dan Lupuțan.
După otpustul Sfintei Liturghii, părintele protopop Dan Lupuțan le-a vorbit celor prezenți depre preoția Vechiului și a Noului Testament, precum și despre trimiterea la propovăduire a primilor apostoli. În continuare, părintele protopop a dat citire Deciziei de numire a noului paroh, semnată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, după care, conform tradiției, i-a înmânat părintelui Marcu Sorin-Iovian semnele slujirii preoțești: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și, în mod simbolic, cheia bisericii. În cuvântul său de bun venit, noul paroh s-a prezentat în fața credincioșilor, apoi a adus mulțumiri lui Dumnezeu, Părintelui Mitropolit, părintelui protopop, preoților prezenți, familiei și credincioșilor pentru frumoasa primire. La final, părintele protopop i-a urat noului paroh preoție îndelungată și rodnică. Din partea comunității locale a luat cuvântul domnul Tripon Vasile, primarul comunei Călățele, care i-a urat bun venit în mijlocul locuitorilor comunei.
Parohia Ortodoxă Călățele, cu filia Călățele Pădure, a rămas vacantă, ca urmare a decesului  părintelui Șaitiș Aurel. În urma examenului, care a avut loc la Centrul Eparhial din Cluj-Napoca, a fost declarat câștigător părintele Marcu Sorin-Iovian, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj- Napoca și fost paroh la Parohia Andrid, din Protopopiatul Carei.
Tot duminică, în biserica din Dealu Negru, Protopopiatul Huedin, a avut loc botezul Anastasiei-Maria, cel de-al 8-lea copil al preotului paroh Vamoș Vicențiu. Slujba a fost săvârșită de părintele protopop Lupuțan Dan și de părintele arhimandrit Casian Ioana, starețul Mănăstirii Râșca Transilvană.

Pr. Elefteriu Ștefăniță – Corespondent

 

↓
error: ©2016-2023 copyright