Instalarea noului paroh din Buteni

Duminică, 23 mai 2021, credincioșii din Parohia Ortodoxă Buteni, Protopopiatul Huedin, și-au întâmpinat noul paroh, în persoana părintelui Pioraș Nicolae-Pamfil.

Evenimentul deosebit din viața parohiei a avut loc în biserica parohială din Buteni și a fost precedat de slujba Sfintei Liturghii, săvârșită în interiorul bisericii, de un sobor de preoți, din care au făcut parte: părintele Lupuțan Dan – protopopul de Huedin, părintele Pioraș Nicolae Pamfil – noul paroh, părintele Pioraș Ilie, paroh la Parohia Șieu-Magheruș și părintele Linu Grigore, paroh la Parohia Chintelnic, din Protopopiatul Bistrița. Cuvântul de învățătură, cu referire la Evanghelia Duminicii a 4 – a după Sfintele Paști, a fost rostit de părintele protopop, imediat după citirea pericopei evanghelice.

După otpustul Sfintei Liturghii, părintele protopop Dan Lupuțan le-a vorbit celor prezenți depre preoția Vechiului și a Noului Testament, precum și despre trimiterea la propovăduire a primilor apostoli. În continuare, părintele protopop a dat citire Deciziei de numire a noului paroh, semnată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, după care, conform tradiției, i-a înmânat părintelui Pioraș Nicolae Pamfil semnele slujirii preoțești: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și, în mod simbolic, cheia bisericii. În cuvântul său de bun venit, noul paroh a adus mulțumiri lui Dumnezeu, Părintelui Mitropolit, părintelui protopop, preoților prezenți, autorităților locale, familiei și credincioșilor pentru frumoasa primire.

Din partea comunității locale au luat cuvântul domnul Suciu Sorin, primarul comunei Mărgău, precum și epitropul parohiei, domnul Bălaș Fănel, care i-au urat bun venit în mijlocul credincioșilor. La final, părintele protopop i-a urat noului paroh preoție îndelungată și rodnică.

Parohia Ortodoxă Buteni a rămas vacantă ca urmare a transferului părintelui Muntean Dan Mihai în Parohia Giula, din Protopopiatul Cluj 1. În urma examenului care a avut loc la Centrul Eparhial din Cluj-Napoca, a fost declarat câștigător părintele Pioraș Nicolae Pamfil.

Pr. Elefteriu Ștefăniță – Corespondent

 

↓
error: ©2016-2023 copyright