Inaugurarea Muzeului satului Bucea

Joi, 10 septembrie 2020, a avut loc inaugurarea Muzeului satului Bucea, înființat la inițiativa preotului paroh Mircea Dejeu.
În deschiderea evenimentului, grupul vocal bărbătesc Craii Măgurii a intonat imnul României. În continuare s-a oficiat slujba de binecuvântare a muzeului de către un sobor de preoți, avându-l împreună slujitor pe părintele Lupuțan Dan, protopopul Huedinului. Acesta a subliniat faptul că un muzeu nu este un depozit de lucruri vechi, ci în el descoperim o lume care nu a dispărut, ne descoperim obârșia.
Pentru această reușită culturală, părintele paroh Mircea Dejeu a primit din partea protopopului de Huedin, părintele Dan Lupuțan, Medalia Omagială Protopop Aurel Munteanu – inființată cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la moartea martirică a primului protopop al Huedinului.
Muzeul satului Bucea este format din trei săli distincte: sala care conține exponate religioase, sala obiectelor țărănești tradiționale și sala uneltelor agricole și gospodărești.
Toți cei prezenți, în condiții de siguranță sanitară, au putut vizita muzeul, amenajat într-o aripă a fostei școli sătești, pusă la dispoziție de către autoritățile locale.
Tot în cadrul acestui eveniment a putut fi vizitată și biserica monument istoric din localitate, care datează din anul 1791.
În interiorul Casei de cultură a avut loc lansarea albumului Bucea celor patru anotimpuri, semnat de părintele Mircea Dejeu și fotograful Lonay Arthur. Albumul cuprinde 250 de imagini color, cu peisaje din cele patru anotimpuri surprinse în localitatea Bucea și împrejurimi.
Părintele Mircea Dejeu a vorbit despre ideea apariției acestui album și a mulțumit tuturor colaboratorilor și susținătorilor. Au mai luat cuvântul: dl. Dorin Constantin Manea, primarul comunei Negreni, editorul Vasile George Dâncu, prof. univ. Aurel Codoban și d-na Aurelia Cristea.
În final, membrii grupului Craii Măgurii au intonat mai multe cântece patriotice.

Elefteriu Ștefăniță – corespondent

↓
error: ©2016-2024 copyright