În ziua cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva, sâmbătă, 14 octombrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Râșca Transilvană, județul Cluj, cu prilejul hramului.
De la ora 10:00, la Altarul de vară din curtea mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, starețul Mănăstirii Râșca Transilvană – arhimandritul Casian Ioana, duhovnicul Mănăstirii Crucea Iancului – protosinghelul Paisie Plic, precum şi alţi preoţi invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Să te bucuri împreună cu îngerii”. Pornind de la troparul Sfintei Cuvioase Parascheva, ierarhul a explicat că ținta noastră finală este să ne bucurăm împreună cu îngerii.
De asemenea, Mitropolitul Clujului a spus că pentru a ajunge în Rai, alături de îngeri și de sfinții Lui Dumnezeu, trebuie să urcăm pe cele șapte trepte ale despătimirii omului: credinţa, frica de Dumnezeu, pocăinţa, înfrânarea, răbdarea, nădejdea și nepătimirea.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Dumitru Burduhos, pe seama Parohiei Viile Tecii, Protopopiatul Bistrița.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
La finalul slujbei, părintele stareț Casian Ioana a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor care ajută și cercetează mănăstirea.
La Sfânta Liturghie au participat oficialități locale și numeroși pelerini.
Scurt istoric
Mănăstirea Râșca Transilvană, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, este situată la cota 1200, în zona Munților Apuseni, în apropierea barajului de la Beliș-Fântânele.
Așezământul monahal a fost înființat în anul 2002, la solicitarea credincioşilor din zonă, iar piatra de temelie a bisericii mănăstirii a fost pusă un an mai târziu. Proiectul bisericii a fost realizat de cunoscutul arhitect clujean Ion Arboreanu, care a proiectat zeci de biserici, mănăstiri şi case parohiale în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.
Sursa de inspirație pentru acest lăcaș de cult a fost perioada arhitecturală și religioasă din timpul Sfântului Ștefan cel Mare, respectiv stilul moldovenesc sau ștefanian. Biserica mănăstirii este împodobită cu pictură în tehnica frescă, realizată de o echipă de pictori din Bucureşti, condusă de prof. Alexandru Nicolau. Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 14 octombrie 2018, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei alături de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.
În prezent, obștea monahală numără șapte viețuitori, stareț fiind arhimandritul Casian Ioana.