De sărbătoarea Înălţării Domnului/Ziua Eroilor, Catedrala Moților din Huedin și-a sărbătorit hramul de vară. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, din care au făcut parte: pr. Mudure Tudor – inspector cu tineretul pe jud. Bistrița-Năsăud,  pr. Lupuțan Dan – protopopul Huedinului și paroh la Parohia Huedin 1, pr. Tataru Ștefan – slujitor la Parohia Huedin 1. După oficierea Sfintei Liturghii a urmat slujba Parastasului pentru eroii care s-au jertfit pentru libertatea, demnitatea și credința ortodoxă strămoșească a neamului românesc.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. inspector Mudure Tudor.

În semn de mulțumire și apreciere, părintele protopop i-a oferit pr. Mudure Tudor, o icoană și Diploma Comemorativă Centenarul alegerii și instalării Părintelui Martir Aurel Munteanu ca protopop ortodox al Huedinului, 1923-2023.

La ora 12, clopotele catedralei au fost trase în memoria eroilor neamului.

Catedrala Moților din Huedin este dedicată și memoriei tuturor eroilor români, primul ei hram fiind Sfântul Ierarh Nicolae, iar al doilea hram Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor.

Într-o statistică bisericească din anul 1934, s-a găsit o însemnare a protopopului martir Aurel Munteanu, în care se menționa faptul că biserica centrală din Huedin, numită și Catedrala Moților, poartă hramurile Sfântul Nicolae și eroii neamului. Până la găsirea acestei însemnări se știa doar de primul hram și anume cel al Sfântului Nicolae. Astfel, la inițiativa protopopului de Huedin, părintele Dan Lupuțan, și cu binecuvântare Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Catedrala Moților din Huedin a primit oficial al doilea hram: Înălțarea Domnului/Ziua Eroilor.

Tot în ziua Înălţării Domnului, în centrul oraşului Huedin, au fost comemoraţi eroii români care s-au jertfit pentru țară, credință și neam. Ceremonialul a început cu slujba Trisaghionului, oficiată de protopopul Huedinului Dan Lupuțan, alături de preoții din oraș. Protopopiatul Ortodox Huedin și principalele instituţii din oraș au depus coroane de flori la troiţa închinată eroilor.
                     

↓
error: ©2016-2024 copyright