”Catedrala Moților” din Huedin, unde funcționează Parohia Ortodoxă Huedin 1, păstorită de preotul Dan Lupuțan, s-a aflat marți, 6 decembrie 2022, în zi de sărbătoare cu ocazia hramului de iarnă.

Cu această ocazie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a fost adus spre închinare un fragment din sfintele moaște ale Sfântului martir Constantin Brâncoveanu, de la Mănăstirea Crucea Iancului din Mărișel.

În ajunul hramului, de la ora 18.00, a fost săvârșită slujba Privegherii (Vecernia cu Litie și Utrenia). La sfârșitul Privegherii, părintele Tudor Petrovici, de la Parohia Huedin 2, a rostit un cuvânt de învățătură referitor la viața și mucenicia Sfinților Brâncoveni.

În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae – ocrotitorul bisericii, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, din care au făcut parte: preotul Dan Lupuțan – paroh și protopop de Huedin, preotul Mircea Dejeu – paroh la Parohia Bucea, preotul Tudor Petrovici – paroh la Parohia Huedin 2, preotul Alexandru Câmpan – paroh la Parohia Gura Râului, preotul Ștefan Tataru – slujitor la Parohia Huedin 1, preotul pensionar Ioan Sabău și preotul pensionar Gavril Ștețco.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul de fete al Colegiului Ortodox Mitropolitul Nicolae Colan din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. dr. Daniel Frumos. La momentul chinonicului, corul a susținut un recital de colinde.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele arhid. prof. dr. Daniel Frumos, care le-a vorbit credincioșilor prezenți despre frumusețea copilăriei și despre viața Sfântului Nicolae.

A fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru toți preoții, ctitorii, enoriașii și binefăcătorii bisericii, adormiți în Domnul.

În continuare, părintele protopop Dan Lupuțan, a dat citire Deciziei de numire a Pc. Pr. Ștefan Tataru, în calitatea de preot slujitor al Parohiei Ortodoxe Huedin 1, semnată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, după care, conform tradiției, i-a înmânat părintelui Ștefan Tataru semnele slujirii preoțești: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și, în mod simbolic, cheia bisericii. În cuvântul său de bun venit, noul preot slujitor a adus mulțumiri lui Dumnezeu, Părintelui Mitropolit Andrei, părintelui protopop, preoților prezenți, autorităților locale, familiei și credincioșilor pentru frumoasa primire.

La finalul evenimentului, părintele arhid. prof. dr. Daniel Frumos, domnul Mircea Moroșanu – primarul orașului Huedin, domnul dr. Vasile Todincă – cercetător științific la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, precum și alți binefăcători și preoți, au primit, din partea Protopopiatului Ortodox Român Huedin, Diploma și Medalia Omagială Centenarul Protopopiatului Ortodox Huedin (1922-2022), în semn de apreciere și recunoștință pentru buna colaborare avută la organizarea evenimentului care a marcat împlinirea celor 100 de ani de la înființarea Protopopiatului Huedin.

A luat cuvântul și dl. Vasile Todincă, care a mulțumit părintelui protopop pentru distincția primită și le-a citit credincioșilor o emoționantă scrisoare adresată Sfântului Ierarh Nicolae.

În încheiere, părintele protopop a mulțumit tuturor pentru prezență și implicare în organizarea hramului. Totodată, având în vedere faptul că ambele biserici parohiale din Huedin, dețin fragmente din sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae, părintele protopop i-a propus domnului primar Mircea Moroșan, declararea prin hotărâre de consiliu local, a Sfântului Nicolae, drept patron spiritual al orașului Huedin.

Toți cei prezenți au luat parte la o agapă în curtea bisericii.

Catedrala Moților din Huedin a fost ctitorită de protopopul martir al Huedinului, părintele Aurel Munteanu. Lucrările au început în data de 20 septembrie 1931 iar sfințirea a avut loc în 14 octombrie 1934, fiind oficiată de Preasfinția Sa Nicolae Ivan al Clujului și de Preasfinția Sa Ioan Stoia – episcopul armatei. Protopopul Aurel Munteanu a rostit atunci un cuvânt prin care a scos în evidență rolul pe care îl va avea acest locaș: ,,adăpost și mângâiere sufletelor zbuciumate, vatră de reculegere și elevare sufletească spre eternitate, pavăză a legii strămoșești și punct de reazăm pentru neamul românesc, o realizare grandioasă pentru acest colț al Țării Moților’’.

Foto: Marcu Florin

↓
error: ©2016-2024 copyright