Biserica din Filia Lunca Vișagului, Protopopiatul Huedin, și-a cinstit sâmbătă, 27 iulie 2019, ocrotitul, pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.
Cu această ocazie a fost săvârșită Sfânta Liturghie, în sobor de preoți, din care au făcut parte: părintele Ioan Bizău – profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cuj-Napoca, părintele Dan Lupuțan – protopopul Huedinului, părintele Adrian Laza – parohul local, părintele Ioan Sabău – pensionar și părintele Marian Văcariu – paroh în Negreni.
În cuvântul de învățătură rostit, părintele profesor Ioan Bizău a vorbit despre faptul că boala și suferința mutilează și întunecă chipul lui Dumnezeu din om. Totodată, a amintit și de medicii din vechime care nu aveau cabinete medicale ci se duceau în mijlocul oamenilor, în mijlocul comunităților…Medicii creștini au intrat în conflict cu medicii păgâni, pt că medicii creștini erau pelerini și ofereau tămăduiri  fără a lua bani, fiind doctori fără de arginți. De asemenea, părintele profesor le-a vorbit credincioșilor și despre virtuțile Sfântului Pantelimon.
Tot cu ocazia hramului de vară a fost săvârșită și Taina Sfântului Maslu.
La finalul slujbelor, părintele Adrian Laza a mulțumit tuturor pentru prezență, în special credincioșilor prezenți în număr mare.
Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu o agapă frățească.
Biserica din Filia Lunca Vișagului, pe lângă hramul de vară, mai este pusă și sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, acesta fiind hramul istoric.
Sfântul locaș a fost construit în anul 1931, din contribuția benevolă a credincioșilor. Meșterul care a executat această lucrare a fost Vasile din Vascău, la îndemnul parohului Maxim Ioachim și la inițitiva cântărețului Iosif Pașcalău, fost dascăl în sat. Pictura inițială a fost executată de pictorul Crăciun Petru din Huedin. În perioada 2010-2012 biserica a fost pictată din nou, în timpul păstoririi preotului Narcis Rus. În prezent, filia Lunca Vișagului este compusă din 50 de familii. Din data de 28 ianuarie 2018, Parohia Tranișu și filia Lunca Vișagului, sunt păstorite de părintele Adrian Laza.

Pr. Muntean Dan Mihai – corespondent

↓
error: ©2016-2024 copyright