Credinciosul Alexandru Crișan, care a împlinit vineri, 23 februarie 2024, vârsta de 100 de ani, a fost sărbătorit duminică, 25 februarie 2024, în „Catedrala Moților” din Huedin.
Cu acest prilej, la finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop Dan Lupuțan i-a conferit, din partea Protopopiatului Ortodox Huedin, Diploma Omagială „Protopop Martir Aurel Munteanu”, o Biblie cu scris mare și o icoană, în semn de recunoștință și apreciere pentru răbdarea și demnitatea cu care a înfruntat greutățile vieții de-a lungul unui veac, precum și pentru activitatea sa stăruitoare și de folos bisericii.
Totodată, părintele protopop a dat citire poeziei „Buchetul celor 100 primăveri pus în cupa proniei divine”, compusă de scriitorul și poetul Iosif Badiu, enoriaș al Parohiei Ortodoxe Huedin 1, în cinstea credinciosului centenar Alexandru Crișan.
Credincioșii prezenți, rudeniile și preoții parohiei i-au cântat întru-un glas La mulți ani.
În cuvântul adresat credincioșilor, credinciosul centenar Alexandru Crișan, a rememorat unele momente importante din viața sa, a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra dânsului în cei 100 de ani de viață, precum și credincioșilor prezenți pentru frumoasa prăznuire.
Alexandru Crișan s-a născut în data de 23 februarie 1924, în localitatea Mărișel, județul Cluj. Între anii 1937-1938, participând la pomenirea eroului național Avram Iancu, la „Crucea Iancului” din Mărișel, l-a întâlnit pe protopopul martir al Huedinului, preotul Aurel Munteanu.
I-a cunoscut astfel pe toți protopopii de Huedin, de la înființarea Protopopiatului și până astăzi.
În 20 decembrie 1960 s-a mutat definitiv la Huedin. În anul 1986, a fost ales de către Consiliul Parohial al Parohiei Ortodoxe Huedin, în funcția de prim-corator (epitrop). În timpul activității sale bisericești, a fost pictată „Catedrala Moților” din Huedin. Cu ocazia resfințirii, care a avut loc în anul 1991, a fost distins cu Act de recunoștință.

 

↓
error: ©2016-2024 copyright