Luni, 20 martie 2023, în capela școlară Sf. Cuvios Benedict de Nursia, ocrotitorul tinerilor studioși, a avut loc vernisajul icoanelor pe sticlă, realizate în cadrul protocolului de colaborare dintre Liceul Teoretic „Octavian Goga” şi Protopopiatul Ortodox Român Huedin.

Sub îndrumarea dnei iconar Mirela Lupuţan şi a dnei învăţătoare Cruciţa Petrovici, elevii clasei a IV-a, au realizat, în săptămâna Şcoala Altfel, icoane pe sticlă, cu tematică pascală şi, pentru a puncta începutul primăverii, unii dintre elevi au realizat tablouri cu tematică florală. Tematica pascală a fost reprezentată de teme precum: Maica Domnului Îndurerată, Punerea în mormânt, Iisus cu viţa, Învierea Domnului.

La expoziţie au participat: protopopul de Huedin, părintele Dan Lupuțan, directorul Liceului Teoretic „Octavian Goga” din Huedin, dl. Horea Dorin Matiș, cadre didactice, elevii clasei a IV-a şi părinţii lor. Părintele protopop a binecuvântat icoanele copiilor, stropindu-le cu apă sfinţită, după care le-a pus la inimă câteva sfaturi cu privire la rolul şi cinstirea sfintelor icoane. A luat cuvântul şi dna Mirela Lupuţan, care a punctat câteva aspecte esenţiale în realizarea acestor compoziţii. Aprecieri elevilor pentru implicare şi modul de realizare al icoanelor au primit şi de la d-l director şi de la profesorii prezenţi.

Icoana pe sticlă aparţine spiritualităţii ortodoxe româneşti, practicată între anii XVI-XVIII, din dorinţa arzătoare a înaintaşilor noştri de a avea un chip sfânt în casele lor sau un eveniment mântuitor, care să le fie „fereastră spre infinit”. Meşteşugul a pătruns în Transilvania prin Mănăstirea Nicula iar arta iconarilor pe sticlă se caracteriza printr-un desen naiv dar foarte sugestiv, printr-o compoziţie simplă şi clară, care nu de fiecare dată respecta simetria formelor. Aceste icoane fac parte din patrimoniul cultural şi spiritual naţional.

Elevilor li s-a precizat faptul că pentru a realiza o icoană pe sticlă, trebuie respectate câteva etape: alegerea cu grijă a izvoadelor, care trebuie să fie xeroxate în oglindă, trebuie degresată sticlă, trebuie aleasă o ramă, care să fie asemănătoare cu cele folosite de strămoşii noştri, pe care, uneori se aplicau elemente florale. Conturul icoanei s-a trasat cu ajutorul unei peniţe speciale şi cu tuş. Culorile au fost pregătite manual, de către d-na iconar Mirela Lupuţan, din pigmenţi şi emulsie de gălbenuş. Apoi s-a aplicat un strat de şerlac, care are menirea de a asigura o rezistenţă considerabilă picturii. La aureole s-a aplicat foiţă de aur.

Momentul festiv s-a încheiat cu oferirea unei diplome, din partea d-nei învăţătoare Crucița Petrovici, fiecare elev primind icoana realizată, pe care au fost îndrumaţi să o aşeze într-un loc de cinste.

Foto: Mădălin Sebastian Lung

        

↓
error: ©2016-2024 copyright