Evocarea preotului academician Ioan Lupaș, la Huedin

Marți, 19 martie 2019, a avut loc, la sediul Protopopiatului Ortodox Huedin, ședința administrativă lunară, prezidată de părintele Lupuțan Dan, protopopul de Huedin.  În deschiderea ședinței s-a rostit o rugăciune, după care părintele protopop a  făcut câteva anunțuri de ordin pastoral – administrativ, îndemnându-i totodată pe preoți să sprijine cu alimente cantina socială, care funcționează în cadrul protopopiatului.
Invitatul special al preoților din Protopopiatul Huedin a fost domnul Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific al Institutului Național de Istorie George Barițiu, din cadrul Academiei Române. Acesta l-a evocat pe marele preot academician Ioan Lupaș și a prezentat cartea Preot academician Ioan Lupaș. Prăbușirea monarhiei austro-ungare și importanța istorică a zilei de 1 decembrie 1918, apărută la editura Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, în anul 2018. Despre Ioan Lupaș, domnul Mircea Gheorghe Abrudan a afirmat că este un savant cu aureolă de martir…istoric prolific, dascăl al Seminarului Andreian din Sibiu, paroh al Săliștei și protopop al Mărginimii Sibiului, profesor al Universității ,,Regele Ferdinand I’’ din Cluj, membru titular al Academiei Române, publicist talentat, cofondator al Institutului de Istorie Națională din Cluj, deputat în Parlamentul României Mari, ministru în guvernele Averescu și Goga-Cuza, patriot și victimă a regimului bolșevic din România anilor ’50. Părintele Lupaș s-a angajat cu toată puterea în mișcarea națională a românilor ardeleni, în realizarea Marii Uniri din 1918 și în lupta pentru consolidarea unității naționale în perioada interbelică.
La finalul prezentării, părintele protopop Dan Lupuțan a adus mulțumiri domnului Mircea Gheroghe Abrudan, aprecindu-i în mod deosebit bogata activitate culturală și implicarea în societate.

Pr. Muntean Dan Mihai – corespondent

↓
error: ©2016-2024 copyright