Vineri, 10 septembrie 2021, se împlinesc 81 de ani de la moartea martirică a părintelui Aurel Munteanu, primul protopop al Huedinului.

Acesta a fost omorât în chip mucenicesc, în ziua de 10 septembrie 1940, de un grup de civili și militari maghiari, la 2 zile după intrarea trupelor maghiare horthyste în Huedin, în contextul cedării Ardealului de Nord Ungariei. Conform raportului Ministerului Afacerilor Străine, în plină zi, în mijlocul orașului și în văzul mulțimii care vocifera, asasinii l-au trântit la pământ, l-au bătut cu pumnii și ciomegele, i-au smuls părul și barba cu carne cu tot, iar unul dintre ei i-a înfipt un par în gură până a ieșit prin ceafă.

Tot vineri, 10 septembrie 2021, va fi marcată împlinirea celor 90 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Moților din Huedin, ctitorie a vrednicului protopop martir Aurel Munteanu, eveniment care a avut loc în data de 20 septembrie 1931.

Legat de acest eveniment, ziarul Renașterea din 18 octombrie 1931, organul oficial al Eparhiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului, Geoagiului și Clujului, consemna: Conferința preoțească ținută în 20 septembrie 1931, în orașul Huedin, în acest an s-a desfășurat cu o deosebită solemnitate, întrucât în această zi, cu ajutorul Celui de Sus, Huedinul a avut o zi de sărbătoare, sfințindu-se piatra fundamentală a bisericii ortdodoxe ce se zidește, fapt pentru care s-a ținut și conferința tot în acest oraș. După celebrarea Sfintei Liturghii în capelă, și după invocarea Sfântului Duh, preoțimea și credincioșii, în frunte cu Prea Onoratul protopop Aurel Munteanu, pleacă în procesiune la locul destinat pentru zidirea bisericii. Aici au fost întâmpinați și de o mare mulțime de popor venit din jur, și de intelectuali din Huedin, fără deosebire de confesiune. După celebrarea sfințirii și punerii pietrei fundamentale, dl. protopop Aurel Munteanu, citește frumoasa adresă de preîntâmpinare a Preasfinției Sale, Actul comemorativ și tabloul donatorilor.

Marcarea celor două evenimente, 81 de ani de la moartea martirică a protopopului Aurel Munteanu și 90 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Moților din Huedin, va avea loc vineri, 10 septembrie 2021, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului, după următorul program:

–  ora 9:30  Primirea ierarhului.

–  ora 10 Sfânta Liturghie arhierească. Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de grupul vocal Synavlia.

–  ora 11:30  Lansarea broșurii Mucenicul Aurel, scrisă de dr. Eugen Nicoară și reeditată de curând la Editura Renașterea

–  ora 12 Slujba Parastasului, în fața mormântului protopopului martir, mormânt care se află în curtea Catedralei Moților din Huedin.

Cu  acest prilej, îi invităm pe toți cei care simt și trăiesc românește, să ia parte la aceste evenimente închinate vrednicului de pomenire, părintelui protopop Aurel Munteanu, martir al Bisericii Ortodoxe Române și al țării noastre.

Pr. Lupuțan Dan – Protopop de Huedin

↓
error: ©2016-2024 copyright