De sărbătoarea Înălţării Domnului/Ziua Eroilor, Catedrala Moților din Huedin și-a sărbătorit al doilea hram. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, din care au făcut parte: pr. Chiorean Bogdan, managerul Centrului de îngrijiri paliative Sf. Nectarie din Cluj-Napoca,  pr. Lupuțan Dan – protopopul Huedinului, pr. Morcan Ioan, paroh la Parohia Huedin 1, pr. Petrovici Tudor, paroh la Parohia Huedin 2, pr. Komives Lorand Emanuel, secretarului Centrului Sf. Nectarie și părintele pensionar Ioan Sabău. După oficierea Sfintei Liturghii a urmat slujba Parastasului pentru eroii care s-au jertfit pentru libertatea, demnitatea și credința ortodoxă strămoșească a neamului românesc.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Chiorean Bogdan, managerul Centrului de îngrijiri paliative Sf. Nectarie din Cluj-Napoca.

În semn de mulțumire pentru buna colaborare, părintele protopop i-a oferit pr. Chiorean Bogdan, Diploma și Medalia Omagială Centenarul Protopopiatului Ortodox Huedin.

O coroană de flori a fost depusă la mormântul protopopului martir Aurel Munteanu.

La slujbele dedicate hramului au participat credincioși din toate cele trei parohii din Huedin precum și dl. Mircea Moroșan, primarul orașului Huedin.

Catedrala Moților din Huedin este dedicată și memoriei tuturor eroilor români, primul ei hram fiind Sfântul Ierarh Nicolae, iar al doilea hram Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor.

Într-o statistică bisericească din anul 1934, s-a găsit o însemnare a protopopului martir Aurel Munteanu, în care se menționa faptul că biserica centrală din Huedin, numită și Catedrala Moților, poartă hramurile Sfântul Nicolae și eroii neamului. Până la găsirea acestei însemnări se știa doar de primul hram și anume cel al Sfântului Nicolae. Astfel, la inițiativa protopopului de Huedin, părintele Dan Lupuțan, și cu binecuvântare Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Catedrala Moților din Huedin a primit oficial al doilea hram: Înălțarea Domnului/Ziua Eroilor.

↓
error: ©2016-2023 copyright