Conferință preoțească de primăvară în
Protopopiatul Huedin
Istoricul Nicolae Șteiu a primit Crucea Transilvană
Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit marți, 25 mai 2021, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Rășca Transilvană și a fost precedată de o slujbă de Te Deum.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a acordat Crucea Transilvană pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropopliei Clujului, istoricului prof. Nicolae Șteiu, din Huedin, în semn de recunoștință și apreciere pentru bogata activitatea didactică și științifică, precum și pentru promovarea valorilor tradiționale creștine.
Lucrările conferinței au fost deschise și prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei. Ierarhul le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc și a argumentat tema omagială a anului 2021, proclamat ca „An omagial al pastorației românilor din afara României” și „An comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.
Invitatul permanent al conferințelor de primăvară din anul acesta, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere în cadrul căreia le-a vorbit clericilor pe tema „Parohia ortodoxă română din diaspora: paradigmă misionară multifactorială”, în contextul anului omagial al românilor de pretutindeni.
„Parohiile din diaspora au devenit comunităţi dinamice, extrovertite, deschise spre lume, spre realităţile locale și regionale din teritoriul de prezență a românilor: ele au început să fie un ferment misionar revitalizant local, iar nu instituţii izolate, crispate, introvertite, repliate doar asupra unor probleme interioare care să le devoreze toată energia”, a evidențiat părintele decan Teofil Tia.
De asemenea, arhim. prof. Teofil Tia a spus că parohiile din diaspora „au devenit vector de propagare a românismului, a tradițiilor noastre străvechi, impresionând prin specificul de mare impact în context european mai amplu”.
Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de Părintele Mitropolit Andrei, precum și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte cu protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, și gazda întâlnirii, arhimandritul Casian Ioana, starețul Mănăstirii Râșca Transilvană.
Următoarea conferință va avea loc luni, 31 mai, în Protopopiatul Gherla.
Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele 9 protopopiate ale Eparhiei. Anul acesta, la conferintele de primăvară, tema întâlnirilor este legată de „Anul omagial al pastorației românilor din afara României (de pretutindeni)”, urmând ca la conferințele de toamnă să fie abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2021, și anume: „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului