Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

De la ora 10:30, în sala de ședințe a protoieriei Huedin, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a prezidat lucrările conferinței și le-a adresat clericilor prezenți un cuvânt duhovnicesc, sfaturi și îndemnuri pastorale.

Invitatul permanent al conferințelor de primăvară din anul acesta, pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere pe tema „Bătrânețea și bătrânii în viața Bisericii. Lecția pedagogiei eclesiale”, în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice. Acesta le-a vorbit clericilor despre importanța și rolul vârstnicilor în viața Bisericii și a societății actuale.

Conferința semestrială s-a încheiat cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte cu protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan.

În contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, la conferință au fost invitați și preoții pensionari din cuprinsul Protopopiatului Huedin.

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele nouă protopopiate  ale Eparhiei: Cluj I, Cluj II, Gherla, Dej, Turda, Huedin, Bistrița, Năsăud și Beclean. Anul acesta, la conferințele de primăvară, tema întâlnirilor este legată de „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, iar la conferințele de toamnă va fi abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2023, și anume „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

În perioada următoare, conferințele de primăvară se vor desfășura în protopopiatele următoare: Bistrița (15 mai), Turda (16 mai), Năsăud (22 mai), Gherla (29 mai) și Dej (30 mai).

 

↓
error: ©2016-2024 copyright