Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit joi, 11 aprilie 2024, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În continuare, în sala de ședințe a protoieriei Huedin, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a prezidat lucrările conferinței și le-a adresat clericilor prezenți un cuvânt de învățătură, sfaturi și îndemnuri pastorale. De asemenea, a punctat tema omagială a anului 2024, proclamat ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.

Invitatul permanent al conferințelor de primăvară din anul acesta, pr. conf. univ. dr. Adrian Podaru, titularul catedrei de Patrologie și prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere despre sfinții doctori tămăduitori fără de arginți. Acesta le-a vorbit clericilor despre smerenia, dăruirea și grija față de semeni a sfinților tămăduitori fără de arginți și despre rolul și importanța lor în viața Bisericii și a societății actuale, ei fiind modele de viețuire creștină.

„Numele celor mai cunoscuți doctori fără de arginți sunt: Cosma și Damian, Chir și Ioan, Pantelimon și Ermolae, Samson și Diomid, Mochie și Anichit, Talaleu și Trifon. Ca toți sfinții, acești oameni s-au dedicat lui Dumnezeu, devenind primii medici misionari ai creștinismului. Ei au predicat credința creștină și i-au tratat pe bolnavi fără a accepta plăți sau recompense pentru serviciile lor. De asemenea, au dăruit săracilor orice bunuri pământești pe care le aveau. Trăind într-o sărăcie lucie pentru dragostea lui Dumnezeu, toți au fost numiți «Anargyroi», care în greacă înseamnă «fără bani». Dragostea lor pentru Dumnezeu era atât de mare încât au renunțat la prieteni, familie și la tot confortul vieții pentru a-L urma pe El. Niciunul nu s-a căsătorit vreodată, ci fiecare a ales să rămână cast, păstrându-și trupul și sufletul curat pentru Dumnezeu. Ei au urmat calea îngustă și dificilă care duce la viața veșnică. Credeau că această viață pământească este foarte scurtă în comparație cu viața veșnică, de aceea au renunțat cu bucurie la toate plăcerile vieții pentru a o moșteni”, a spus părintele conferențiar Adrian Podaru.

Conferința semestrială s-a încheiat cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte cu protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, care a făcut câteva anunțuri de ordin administrativ și pastoral.

Prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor

În cadrul conferințelor de primăvară, în urma unui protocol de colaborare între Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Inspectoratele Județene de Poliție din cele două județe ale Eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud, clericilor li se prezentă un ghid de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenţilor şi tinerilor din comunitățile parohiale.

Astfel, la conferința de la Huedin a fost prezent comisarul-șef de poliție Ciprian Neag – adjunct al Șefului Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, care a vorbit despre efectele negative ale drogurilor și a punctat faptul că prevenirea începe în familie, precum și în cadrul comunității parohiale, familia și preotul fiind repere importante în acest sens, alături de școală și instituțiile statului. Au fost discutate și stabilite metode de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor, respectiv de asistență psihologică, socială, medicală și duhovnicească pentru consumatorii de droguri.

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei: Cluj I, Cluj II, Gherla, Dej, Turda, Huedin, Bistrița, Năsăud și Beclean. Anul acesta, la conferințele de primăvară, tema întâlnirilor este legată de „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, iar la conferințele de toamnă va fi abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2024, și anume „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”.

În perioada următoare, conferințele de primăvară se vor desfășura în protopopiatele următoare: Gherla (15 aprilie), Beclean (16 aprilie), Bistrița (14 mai) Cluj I și Cluj II (23 mai).

Vizită arhierească pe șantierul Catedralei Moților din Huedin

Tot astăzi, după încheierea conferinței, PS Părinte Benedict a efectuat o vizită pe șantierul Bisericii cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Înălțarea Domnului”, supranumită și „Catedrala Moților din Huedin”, unde se desfășoară lucrări de renovare capitală a exteriorului bisericii. Totodată, ierarhul s-a recules la mormântul protopopului martir Aurel Munteanu, care se află în curtea lăcașului de cult, conform protopopului Dan Ionuț Lupuțan, care este și parohul Catedralei Moților .

         

↓
error: ©2016-2024 copyright