Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a slujit în Duminica a 6-a după Rusalii, 24 iulie 2022, în Parohia Mărgău, protopopiatul Huedin.

Ierarhul a binecuvântat lucrările de restaurare realizate la biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, după care a oficiat Sfânta Liturghie.

Locașul de cult este monument istoric, zidit între anii 1804-1810. Pictura a fost realizată între anii 1995-1997 de către pictorul Paul Bătăiosu.

Din soborul slujitorilor au făcut parte protopopul de Huedin, Pr. Dan Lupuțan, preotul paroh, părintele Condrea Pavel, părintele proinprotopop Gheorghe Braica, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Iustin Pop, precum și alți preoți invitați.

În cadrul Liturghiei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul s-a rugat pentru încetarea secetei și a războiului.

După citirea pericopei evanghelice, Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care le-a explicat credincioșilor că precum în fiecare zi avem nevoie de pâine, tot așa avem nevoie și de iertare.

Pentru activitatea rodnică din cei peste 30 de ani de slujire neîntreruptă în parohia Mărgău, preotul paroh, părintele Pavel Condrea a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici.

Au fost distinși cu diplome toți cei ce s-au implicat de-a lungul anilor în proiectele organizate de parohie.
Primarul comunei Mărgău, Mircea Sorin Suciu a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, Angela Mărăcine a primit Ordinul „Mihai Vodă”, iar epitropul Radu Capota a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”.

Au primit diplome de aleasă cinstire cântărețul bisericesc Petru Dorian Morar, precum și alți membrii ai comunității parohiale care au sprijinit biserica.

După Sfânta Liturghie, Ierarhul a oficiat și Slujba Sfeștaniei la casa parohială. A fost binecuvântat monumentul eroilor din localitate, recent restaurat și s-a săvârșit o slujbă de pomenire a ostașilor români din localitate, care și-au dat viața în cele două războaie mondiale, în temnițele comuniste precum și la revoluția din 1989.

Au participat la slujbă autorități locale și mulțime de credincioși, mulți dintre ei îmbrăcați în port popular specific zonei.

↓
error: ©2016-2024 copyright