Poetul și academicianul Octavian Goga, comemorat la Huedin

La împlinirea celor 85 de ani de la trecerea în veșnicie a poetului și academicianului Octavian Goga, liceul din Huedin care-i poartă numele, a organizat o manifestare cultural-religioasă, în prezența profesorilor și a elevilor.

Evenimentul din ziua de 8 mai 2023 a debutat cu oficierea unui Parastas în memoria poetului, în fața bustului său amplasat în curtea Liceului Octavian Goga, săvârșit de preoții Lupuțan Dan, protopopul Huedinului, Petrovici Tudor, paroh la Parohia Huedin 2 și Pioraș Nicolae, paroh la Buteni și profesor de Religie Ortodoxă. În cuvântul adresat celor prezenți, părintele protopop a evidențiat relația de prietenie pe care poetul o avea cu protopopul martir al Huedinului, Aurel Munteanu.

Personalitatea poetului a fost apoi evidențiată de profesorul Nicolae Șteiu, fost director al Liceului O. Goga.

În continuare, câțiva elevi, coordonați de învățătoarea Petrovici Crucița, au recitat poezii scrise de poetul Octavian Goga.

La sfârșitul evenimentului, directorul liceului, Horea Dorin Matiș, a mulțumit tuturor pentru prezență.

Octavian Goga s-a născut la 1 aprilie 1881 în Rășinari și a trecut la Domnul în data de 7 mai 1938, la Ciucea. Legăturile sale cu Huedinul au fost strânse, mai ales prin prisma relației sale de prietenie cu protopopul martir Aurel Munteanu. Pe vremea când era ministrul Cultelor, Octavian Goga a emis decretul prin care se aproba înființarea Parohiei Ortodoxe a Huedinului. În anul 1921, ministerul condus de acesta, dona suma de 8000 lei pentru înființarea primei capele ortodoxe de rugăciune în Huedin. De asemenea, Octavian Goga, la invitația protopopului Aurel Munteanu, a participat la sfințirea Catedralei Moților din Huedin, eveniment care a avut loc în anul 1934. Acesta afirma atunci, că a venit cu mare bucurie la sfințirea catedralei întrucât Biserica a fost și este un real temei al vieții naționale românești.

↓
error: ©2016-2024 copyright