Luni, 20 februarie 2023, s-au împlinit 100 de ani de la alegerea de către sinodul electoral protopopesc a părintelui martir Aurel Munteanu, ca protopop al Protopopiatului Ortodox Huedin.

Cu această ocazie, marți, 21 februarie 2023, de la ora 10:00, în sala de conferințe a Protopopiatului Ortodox  Huedin, istoricul Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie George Barițiu al Academiei Române, filiala Cluj, a susținut în fața preoților din Protopopiatul Huedin, o prelegere referitoare la acest eveniment istoric. Au fost prezentate prin videoproiecție documente din arhiva Arhiepiscopiei Clujului, încheiate cu ocazia acestei alegeri, inclusiv buletinele de vot.

În continuare, profesorul Lung Mădălin Sebastian, a prezentat ultima apariției editorială a istoricului Mircea Gheorghe  Abrudan, carte ce constituie propria sa teză de doctorat, din domeniul teologiei, intitulată Biserica Ortodoxă și clerul militar din Monarhia Habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914).

În partea a doua a conferinței, a luat cuvântul domnul Floyd Frantz, directorul programului Sf. Dimitrie al Asociației Filantropice Medical-Creștine Christiana Cluj. Acesta a vorbit despre efectele negative ale consumului de alcool, respectiv despre modalitățile de combatare ale acestui viciu. La sfârșitul prezentării, preoții au primit pliante informative, privitoare la cele discutate.

Au mai luat cuvântul pe acest subiect preoții Horea Șaitiș și Liviu Borșa implicați în desfășurarea programului Sf. Dimitrie.

La finalul întalnirii, părintele Dan Lupuțan, protopopul Huedinului, a oferit, în semn de apreciere și recunoștință, domnului Mircea Gheorghe Abrudan și domnului Floyd Frantz, Diploma Comemorativă Centenarul alegerii și instalării părintelui martir Aurel Munteanu ca protopop al Protopopiatului Ortodox Huedin (1923-2023).

Manifestările legate de acest centenar al alegerii și instalării ca protopop al Protopopiatului Ortodox Huedin, a părintelui Aurel Munteanu, vor continua. Astfel, în data de 2 mai 2023, va fi săvârșită slujba Parastasului în fața statuii din curtea protopopiatului și va fi lansat volumul omagial de poezii și eseuri, dedicate părintelui martir, coordonat de prof. Lung Mădălin Sebastian și pr. Lupuțan Dan Ionuț.

Conform istoricului Mircea Gheorghe Abrudan, în 16 ianuarie 1923, consistoriul diecezan l-a desemnat pe protopopul profesor universitar Ioan Lupaș ca delegat oficial pentru săvârșirea actului „alegerii de protopop în nou înființatul protopopiat al Huedinului” în conformitate cu „Regulamentul pentru procedura la alegerea de protopresbiter” din 1881. În 18/31 ianuarie 1923, Ioan Lupaș a publicat anunțul de convocare a „sinodului protopopesc electoral al tractului Huedin” pentru ziua de marți 7/20 februarie 1923 în capela parohiei Huedin, aflată în școala civilă din oraș. Cei doi concurenți înscriși pentru ocuparea postului de protopop au fost Alexandru Golea, paroh în Huedin, în vârstă de 39 ani, și Aurel Munteanu, paroh în Sebeșul Mare, în vârstă de 40 ani. Sinodul electoral s-a deschis în dimineața zilei de 7/20 februarie 1923, la orele 08.00, cu săvârșirea Sfintei Liturghii și predica delegatului consistorial clujean, după care a urmat constituirea biroului electoral, verificarea mandatelor celor 37 membri sinodali prezenți, alegerea celor trei membri ai comisiei electorale (pr. Iosif Stănescu, Gavriil Pipoș și Dr. Vasile Pașca), desfășurarea scrutinului prin vot secret, numărarea voturilor, constatarea rezultatului alegerii, întocmirea și verificarea procesului verbal și închiderea sinodului. Procesul verbal și buletinele de vot au fost trimise în plicuri sigilate la centrul eparhial de la Cluj, păstrându-se în arhiva arhiepiscopiei. Din cele 37 de voturi, 31 i-au fost acordate lui Aurel Munteanu, 3 lui Alexandru Golea și 3 au fost înregistrate ca „bile albe”. Numărul mare de voturi primite de preotul Aurel Munteanu dezvăluie încrederea și vizibilitatea de care acesta se bucura în ochii preoților și credincioșilor din zona Huedinului. Rezultatul alegerilor a fost confirmat de consistoriul diecezan în ședința din 7/20 martie 1923, Aurel Munteanu fiind hirotesit protopop de episcopul Nicolae Ivan în biserica Sfânta Treime din Cluj, în data de 15 aprilie 1923 (https://radiorenasterea.ro/centenarul-protopopiatului-ortodox-roman-huedin-1-septembrie-2022/).

           

↓
error: ©2016-2023 copyright