În Duminica a 12-a după Rusalii (a tânărului bogat), 4 septembrie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Șardu, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor de restaurare efectuate la biserica parohială și a sfințirii capelei mortuare din localitate.

De la ora 9:30, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a binecuvântat lucrările de restaurare efectuate la interiorul și exteriorul bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuţ Lupuţan, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Virgil-Valerian Șerban, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le credincioșilor prezenți pe tema „Gustul vieții veșnice”.

În cadrul Liturghiei, ierarhul s-a rugat pentru elevii care luni, 5 septembrie, vor începe un nou an școlar.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de tineri. La chinonic, corul parohiei a interpretat pricesne.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Virgil-Valerian Șerban, iar primarului comunei Sânpaul, Ovidiu Colceriu, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. Viorel Delean și Vasile Mureșan au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar Ioan Dascăl, Ioan Chiorean și membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire.

După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a binecuvântat capela mortuară din localitate, ridicată în perioada 2015-2022, cu sprijinul credincioșilor. Capela este împodobită cu pictură în tehnica tempera.

La eveniment au luat parte autorități locale, fiii satului și numeroși credincioși.

Scurt istoric

Biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Șardu a fost construită între anii 1980-1986. Începând cu anul 2006, lăcașul de cult a intrat într-un amplu proces de renovare și înfrumusețare. În anul 2010 a fost refăcut acoperișul bisericii, iar începând cu anul 2019 a fost restaurată pictura, precum și mobilierul lăcașului.

În cadrul parohiei mai există o biserică din lemn, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, ce datează din anul 1752.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

↓
error: ©2016-2024 copyright