Vineri, 12 aprilie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat credincioșii Parohiei Negreni, Protopopiatul Huedin, și a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din soborul slujitor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Huedin, pr. Dan-Ionuț Lupuțan, preotul paroh, pr. Nicolae Marian Văcariu, alături de alți preoți din parohiile învecinate.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Parohiei, dirijat de teologul Bogdan Turean.
De asemenea, la priceasnă elevii Școlii Gimnaziale din Negreni și Corul Parohiei au interpretat mai multe pricesne specifice Postului Paștelui.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a ținut un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre importanța postului și despre perioada premergătoare Praznicului Învierii Domnului.
Totodată, părintele paroh Nicolae Marian Văcariu a mulțumit Ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea credincioșilor din Negreni.
Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie,  Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom  pe părintele Marian Văcariu, cu dreptul de a purta brâu roșu.
La Liturghia arhierească au fost prezente oficialități locale, alături de numeroși elevi de la Școala Gimnazială din Negreni, îmbrăcați în straie populare, și localnici care, în număr mare, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită între anii 1846-1856. În anul 1848 a fost vizitată de Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, care la întoarcerea din Viena a dăruit bisericii un orologiu, existent și astăzi în turla lăcașului de cult. În ultimii ani, biserica a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare.

Text și foto: Darius Echim

 

↓
error: ©2016-2024 copyright