În Duminica a 26-a după Rusalii (a bogatului căruia i-a rodit țarina) și prima din postul Nașterii Domnului, 20 noiembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin, județul Cluj, cu prilejul sfințirii crucii care va fi așezată pe clădirea Așezământului de copii „Sfânta Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapis”.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, preotul paroh Dănuț Gheorghe Pintea, duhovnicul Mănăstirii Dumbrava – arhimandritul Vasile Crișan, arhid. prof. Cristian Andrei Hideg – cadru didactic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, inspectorul financiar al Arhiepiscopiei Alba Iuliei – arhid. Gheorghe Eustratie Pintea, precum și alți clerici invitați.

După citirea pericopei evanghelice, pornind de la pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a afirmat că „o viață cumpătată îți oferă liniște”.

De asemenea, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre conținutul Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima Duminică a Postului Nașterii Domnului din anul 2022. La finalul textului pastoral, credincioșii au fost îndemnați să fie darnici și milostivi cu aproapele lor și să organizeze la parohii, mănăstiri, protopopiate şi la centrele eparhiale, colecte de alimente, haine şi medicamente. Acestea vor fi distribuite celor aflaţi în suferinţă şi în lipsuri, familiilor defavorizate sau cu mulţi copii, bătrânilor şi persoanelor singure, fără copii sau rude. Pastorala poate fi citită, integral,

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” al Parohiei Cornești, dirijat de Daniela Maja. La chinonic, interpretele de muzică populară Oana Bozga-Pintea și Teodora Martin au susținut un microrecital de pricesne.
La finalul slujbei, preotul paroh Dănuț-Gheorghe Pintea a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei. În semn de prețuire, ierarhului i-a oferit o icoană cu Sfântul Proroc Ioan Botezătorul.
Pentru bogata activitate pastorală, administrativ-gospodărească și social-filantropică desfășurată în parohie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat parohului Dănuț-Gheorghe Pintea Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici.

Un nou așezământ social pentru copii

După oficierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit crucea care va fi așezată pe clădirea Așezământului de copii „Sfânta Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapis” din cadrul Parohiei Cornești. De asemenea, ierarhul a sfințit și icoana cu ocrotitoarele așezământului: Sfânta Muceniță Sofia și cele trei fiice ale sale: Pistis, Elpis și Agapis.
Inițiativa construirii Așezământului de copii îi aparține preotului paroh Dănuț-Gheorghe Pintea și se dorește a fi o șansă la educație și la o viață normală pentru 25 de copii defavorizați.
Piatra de temelie a așezământului social a fost pusă în data de 10 august 2021, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.
Așezământul va fi edificat pe trei niveluri: P+E1+M, având o suprafață de 1.112 mp, iar ca dotări următoarele: dormitoare pentru câte 2-3 persoane, fiecare dormitor cu baie proprie în interior, săli de curs, sală de lectură, sală festivă, bibliotecă, cancelarie, birou administrator, sală pedagog, cabinet medical, sală pentru luarea mesei, bucătărie, spații depozitare, arhivă, grupuri sanitare fete/băieți, cameră paznic, cameră centrală, curte generoasă cu spații verzi și locuri de joacă.

În prezent se lucrează la edificarea așezământului, fiind ridicat la roșu.
Pentru cei care doresc să sprijine acest proiect, conturile destinate construirii așezământului social sunt: Parohia Ortodoxă Cornești (CUI 13592427) LEI: RO65 BRMA 0130 0134 3460 0000 (Banca Românească) sau RO88 BTRL RONC RT06 5292 6801 (Banca Transilvania); EURO (Banca Transilvania): RO38 BTRL EURCR T065 2926 8011.

Scurt istoric

Parohia Ortodoxă Cornești, județul Cluj, face parte din Protopopiatul Huedin și are două biserici.
Biserica veche, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost construită la începutul anului 1970, fiind sfințită în anul 1973 și resfințită în anul 1996, după ample lucrări de restaurare și înfrumusețare.
Piatra de temelie a noii biserici parohiale, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, a fost pusă la data de 24 iunie 2010, iar lucrările de construcție au fost finalizate prin purtarea de grijă și jertfelnicia preotului paroh Dănuţ-Gheorghe Pintea, care păstorește comunitatea parohială din anul 1994 până în prezent. Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 14 mai 2017, de patru ierarhi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului
               

↓
error: ©2016-2024 copyright