În prag de an nou, credincioșii din Parohia Mihăiești, cu filia Topa Mică, Protopopiatul Huedin, și-au întâmpinat noul păstor sufletesc, de la 1 ian 2019, în persoana părintelui Aurel Duca,  Pr. Pasca Ioan s-a pensionat .
            Evenimentul deosebit din viața parohiei a avut loc duminică, 30 decembrie 2018, în biserica parohială din Mihăiești și a fost precedat de Sfânta Liturghie, săvârșită în sobor de preoți, din care au făcut parte: părintele Lupuțan Dan – protopopul de Huedin, părintele Muntean Dan – secretarul protopopesc, părintele Pașca Ioan – fostul paroh din Mihăiești și părintele Duca Aurel – noul paroh. În cadrul cuvântului  de învățătură, părintele protopop a subliniat importanța virtuții smereniei, pe care a practicat-o Mântuitorul Iisus Hristos încă de la nașterea Sa, în ieslea din Vitleem. După otpustul Sfintei Liturghii, părintele protopop i-a mulțumit părintelui Pașca Ioan, pentru întreaga activitate desfășurată timp de 42 de ani în Parohia Mihăiești cu filia Topa Mică. În semn de apreciere, i-a oferit Diploma Omagială PROTOPOP MARTIR AUREL MUNTEANU.
            Părintele Pașca Ioan a luat cuvântul, mulțumindu-le credincioșilor pentru toate clipele frumoase petrecute împreună în toți acești ani. În continuare, părintele protopop a dat citire Deciziei de numire a noului paroh, semnată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, după care, conform tradiției, i-a înmânat părintelui Aurel Duca semnele slujirii preoțești: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și, în mod simbolic, cheile celor două biserici. În cuvântul său de bun venit, noul paroh a adus mulțumiri lui Dumnezeu, Părintelui Mitropolit, părintelui protopop, familiei și credincioșilor pentru frumoasa primire. La final, părintele protopop i-a urat fostului paroh pensie îndelungată, cu sănătate, iar noului paroh, preoție îndelungată și rodnică.
            Parohia Ortdoxă Mihăiești, cu filia Topa Mică, a rămas vacantă în urma pensionării părintelui Pașca Ioan, la limită de vârstă. În urma examenului, care a avut loc la Centrul Eparhial din Cluj-Napoca, a fost declarat câștigător părintele Duca Aurel, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox și al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj- Napoca.
            Biserica din Mihăiești este pusă sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și datează din anul 1862.
Biserica din Topa Mică are hramul Sfânta Treime și a fost edificată în anul 1901. Filia Topa Mică este recunoscută pe plan național, întrucât, în această localitate s-a născut poetul Ioan Alexandru.

Pr. Muntean Dan Mihai – corespondent

↓
error: ©2016-2024 copyright