CENTENARUL PROTOPOPIATULUI ORTODOX HUEDIN  1922-2022

Anul acesta (2022) se împlinesc 100 de ani de la înființarea Protopopiatului Ortodox Român Huedin.

A fost înființat în data de 1 septembrie 1922, în jurisdicția Eparhiei Ortdoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire episcop Nicolae Ivan și a protopopului martir Aurel Munteanu.

În contextul centenarului a fost realizată o siglă specială care conține numărul centenarului – „100” și stema Protopopiatului Ortodox Huedin, cu monograma protopopului martir Aurel Munteanu. Toate elementele sunt încadrate de 2 spice de grâu, sub care apare perioada trecută de la înființare – „1922-2022”.

În semn de prețuire pentru buna colaborare și sprijinul acordat Protopopiatului Huedin, preoții și credincioșii merituoși vor primi diplome și medalii omagiale, special concepute pentru acest eveniment.

Printre evenimentele festive, cu caracter liturgic și cultural, care se vor organiza în acest an centenar, amintesc: lansarea primei monografii a protopopiatului nostru, carte care va fi întocmită de un colectiv de autori, coordonați de CȘ III Dr. Dr. Mircea-Gheorghe Abrudan din Cluj-Napoca; amplasarea unei plăci omagiale pe sediul Protopopiatului Huedin, care va marca împlinirea celor 100 de ani de la înființare; oficirea unei Liturghii arhierești de către Inaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, la sediul protopopiatului, în data de 10 septembrie, în prezența tuturor preoților, monahilor și a monahiilor din protopopiat; organizarea unui simpozion și a unei expoziții de fotografii, precum și punerea în scenă a piesei de teatru Tunul de cireș, de Pașcu Balaci, piesă care ilustrează moartea martirică a primului protopop de Huedin, părintele Aurel Munteanu.

Dumnezeu să binecuvânteze Protopopiatul Ortodox Huedin, pe toți preoții și credincioșii noștri ! La mulți ani !

ÎNSCRIE, DOAMNE, ÎN CARTEA VIEȚII PE TOȚI CTITORII ȘI BINEFĂCĂTORII ACESTUI SFÂNT AȘEZĂMÂNT NAȚIONAL-BISERICESC!

Pr. Luputan Dan Ionut – Protopop de Huedin

 

↓
error: ©2016-2023 copyright